Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve Gazetecgebze ile www.gebzegazete.com
23 Temmuz 2022 da yayınlanan makalelerim
Otuz yıl önce çekildiği yıllarda büyük beğeni ile izlenen TGRT televizyonundan gelen buram buram Anadolu belgeselinin yeni versiyonunun çekimlerine Kocaeli bölgesinde devam ediyoruz. Bir zamanlar bir dünya markası olan Hereke İpek halılarının dokunduğu Hereke’de ilk durağımız çok büyük paralar harcanarak yapılan yeni Hereke kalesi oldu. Daha önce Hereke kalesinin olduğu yeri biliyorum kale duvarlarının kalıntısı ve Hereke’nin binlerce yıllık tarihine canlı şahitlik yapan zeytin ağaçları kale surları gibi duruyordu.
Keşke kaleyi yeniden yapmak İçin çok büyük paralar harcamak yerine küçük bir sur duvarı ve çevre düzenlemesi yapılsa kale için harcanan paralar tarihi fabrika binaları İçin harcansa daha iyi olurdu. Kalede gördüğüm manzara beni derinden üzdü. Hereke kalesinin 40 yıl önceki hali ve tarihi sur duvarları kaleden Hereke şehri ve tarihi fabrikaları o yıllarda muhteşem gözüküyordu. Asırlık zeytin ağaçları altından Hereke’yi doya doya seyir edip 1843 yılında yapılan halı ve kumaş fabrikaları ile tarihi ulupınarın çağlayarak akan sesi halen kulaklarımda çınlıyor.
O günlerden eser kalmamış sanki Hereke’ye düşman saldıracakmış gibi devasa Kale yapılmış çevre bozulmuş taş ve beton yığını haline gelmiş. Hereke’nin çok büyük paralar harcanarak yapılan kalesinin burcundan tarihi Sümerbank fabrikalarının binalarının perişan hali beni derinden üzdü gördüklerim karşısında üzülüp kahır oldum.
Gebze’de Kocaeli bölgesinin 3000 yanlış okumadınız üç bin yıllık orjinal kalesi üstelik Osmanlı nın Bizans ordusunu ilk kez yendiği Palekanon savaşlarına ev sahipliği yapan Gebze Eskihisar kalesi kapalı olurken neden Hereke’ye yeni kale yapmak İçin bu kadar büyük ve yüksek üstelik deprem bölgeside olduğu Halde kale yapıldı. Bölgenin yarım asra yakın canlı şahidi olan Gazeteci ve belgeselcisi olarak sorgulamak ve araştırmak gazetecilik ve belgeselcilik görevim olduğuna inanıyorum bu yazı İle azda olsa görevimi yaptığıma inanıyorum.
Hereke’nin Yeni Kalesinden Canlı Yayın
Dünya markası İpek Halısı ile tanınan Kocaeli Hereke’de TGRT TV olarak Buram Buram Anadolu Belgesel çekimi ekibi olarak Hereke kalesinde çekimde kaleden yaptığım canlı yayın sizlerle paylaşıyorum.
Bu canlı yayını
olarak çok büyük paralarlar harcanarak tümü İle yeni yapılan Hereke’nin yeni kalesinde 19 Temmuz 2022 tarihin de gerçekleştirdiğimiz canlı yayında ifade ettiğimiz gibi keşke bu kale için harcanan paralar Hereke’de tarihi İpek halı fabrikası İçin harcanıp İpek halıcılık yaşatılsa daha iyi olurdu.
Hereke Kalesi Tarihçesi
Hereke Kalesi, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan, 640'lı yıllarda Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı tahmin edilen bir kaledir.İzmit'in fethi sırasında İzmit'ten kaçanlar Hereke Kalesi'ne sığınır ve durumu öğrenen Orhan Gazi, Ali Bey'i başbuğ olarak görevlendirir ve Ali Bey kaleyi alır. 1326 yılında Hereke Kalesi Osmanlı Beyliğine bağlanmıştır.Hereke, Sultan II.Beyazıt döneminde büyük bir deprem yaşadı ve 45 gün devam eden deprem sonrasında kale tamamen ortadan kalktı. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bahsedilen 1400 yıllık tarihi olan kalenin restorasyonuna 2017 yılında başlanmıştır.(kaynakça Vikipedia)
İlimizin Eski Yerleşim Yerlerinden Hereke
Kocaeli ilinin Körfez ilçesine bağlı bir yerleşim olup, içerisinde dünü ve bugüne ait birçok güzelliği barındıran, sanayi tarihinde ve kültürümüzde de önemli yeri bulunan bir beldemizdir. Hereke denince ilk akla gelen dünyaca ünlü, görkemli saraylarda yer edinen, ülkemize de bu alanda saygınlık kazandıran ipek dokuma Hereke halısıdır.
1843 yılında, Osmanlı imparatorluğunun ilk halı ve ipekli dokuma fabrikası, Fabrika-i Humayun Hereke’ de kurulmuştur. Limanları ve sanayisi ile de Hereke, dünyaya açılan bir kapıdır. Hereke Kocaeli Üniversitesinin yerleşkelerinin bulunduğu bir eğitim ve kültür merkezi olup, aynı zamanda doğal güzellikleriyle ve sahiliyle de dikkat çeken bir beldemizdir.
Hereke, Roma imparatorluğu döneminde, imparator Constantinus’un annesi Helen’in burayı beğenip, yerleşke olarak seçmesi ile önemli bir sayfiye yeri haline gelmiştir ve imparator Constantinus’un 337 yılında Herekede ölmesi de bu bilgiyi doğrulamaktadır.
Roma imparatorluğu IV. yüzyıl döneminde ikiye bölünmüş, Hereke Doğu Roma İmparatorluğu sınırlarında kalmış ve sınır karakolu kimliği kazanmıştır. Eski adı Ancryon olan Hereke, şu anki adını imparator Heraklios’tan almıştır.
HEREKE KALESİ: İzmit’in fethi sırasında, buradan kaçanlar Hereke kalesine sığınarak, kaleyi tahkim etmiş ve teslim olunmasını engellemişlerdir. Bunu haber alan Orhan Gazi, Ali Bey’i başbuğ olarak görevlendirip Hereke üzerine göndermiştir. Ali Bey kuşatma esnasında aldığı ok darbesiyle bir gözünü kaybetmesine rağmen cesaretini kaybetmemiş ve kısa süre sonra 640’lı yıllarda yapılan kaleyi teslim almıştır. (1326) Hereke kalesinin fethi İzmit bölgesinin fetihlerinin tamamlayıcısı olmuştur ve böylece Osmanlı beyliğin bağlanmıştır. Hereke Sultan II. Beyazıt döneminde büyük bir deprem yaşar. Deprem 45 gün devam eder ve bu depremde Hereke Kales tamamen ortadan kalkar. Bu deprem sonrasında Hereke halkı uzun süre kendini toparlayamaz ve dokumacılıkta da bir süre durağanlık yaşar. Doğu Roma imparatorluğu döneminde, 640’lı yıllarda yapıldığı sanılan Hereke Kalesinin, geçtiğimiz yıllarda yeniden restorasyon çalışmaları yapılmış ve en iyi proje ödülünün sahibi olmuştur. Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesi’nde de bahsedilen 1400 yıllık tarihi olan kalenin, restorasyon çalışması tamamlanmıştır. (Kaynak Kocaeli valiliği internet sayfası )
Valilik sayfasındaki yazının devamını bu linkden okuyabilirsiniz
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981