Davası olanlar ölümsüzdür , bedenen bu fani dünyadan göç edip gitseler de ebediyen hem gönüllerde hem de zihinlerde hatıraları canlılığını muhafaza eder . Haklı davasına olan inancıyla tarihte yerini alan güzide insanlardan biri de  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhur başkanı merhum Ruf Raif Denktaş ‘ tır .

Kıbrıs adıyla özdeşleşen ve şu an aramızda olmayan  Denktaş ‘ ı istedim ki biraz daha yakından tanıyalım . Ülkesine , milletine , egemenliğine bağlılığını bir kez daha yad edelim .

27 Ocak 1924 yılında Baf ‘ ta dünyaya gelen Denktaş henüz bir buçuk yaşındayken annesini kaybeder anneannesi ve babaannesi tarafından yetiştirilir ,1930 yılına gelindiğindeyse öğrenim için İstanbul ‘ a gönderilir burada ilkokul ve lise eğitimini tamamlar . Arnavutköy Fevzi Çakmak Lisesi ‘ ni bitirdikten sonra Kıbrıs ‘ a geri dönen Denktaş , Lefkoşa ‘ da İngiliz Okulu ‘ na yazılır 1941’ de bu okuldan mezun olur ve hiç vakit kaybetmeden hayata atılır . Fazıl Küçük Beyefendi ‘ nin sahibi olduğu Halkın Sesi Gazetesi ‘ nde yazılar yazarken aynı zamanda Gazimağusa ‘ da tercümanlık , mahkemede memurluk , İngiliz okulu ‘ nda öğretmenlik gibi görevlerde bulunur bir süre sonra da hukuk eğitimi görmek için Birleşik Krallı ‘ ğa gider .

Yıl 1947 ve tekrar Kıbrıs ‘ a dönüş , avukatlık , savcılık derken başarılı çalışmaları sayesinde başsavcılığa kadar yükselen Denktaş , mesleğindeki ilerlemelerle birlikte vatanı Kıbrıs için de durup dinlenmeden koşturur , 1948 yılında Kıbrıs Türkleri tarafından hazırlanan ilk miting de Fazıl Küçük Beyefendi ‘ nin yanında hatip olarak görev alıp bu görevi layıkıyla yerine getirir .

Fazıl Kaymak ve Fazıl Küçük Beyefendi ‘ nin onayıyla Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi ‘ nde başkanlık yaptığı sırada kendisine yönelik Birleşik Krallık baskılarının artmasıyla emekliliğine kısa bir süre kala savcılık görevinden istifa eder . Avukatlık mesleğine geri dönen Denktaş , karşısına çıkan zorluklarla mücadele ederken sevgili Aydın Hanım ‘ la evliliğini gerçekleştirir ve bu evlilikten üç oğlan iki kız çocuğu dünyaya gelir . Bir yandan ailesinin geçimi bir yandan da Kıbrıs Türkleri ‘ nin egemenlik davası onun yegane vazgeçilmezi olur , bu uğurda bütün baskılara ambargolara rağmen asla pes etmez .

1955 yılında terörist yanlısı Enosis ve EOKA ‘ ya karşı Kıbrıs Türkleri ‘ nin cesur direnişinde en ön safta yerini alır , Rumların Türk köylerine saldırısına ve soykırıma sessiz kalan Dünya ülkelerine Türk ‘ ün haklı davasını bıkıp usanmadan anlatmaya çalışır . Hak hukuk adalet , eşitlik millet devlet ve Denktaş ‘ ın yüreğinde kocaman bir sevdadır vatan .

Hayatı ; Kıbrıs Türkleri ‘ nin egemenliği , toprağının halkının barış ve huzur içinde yaşaması ülküsüyle yoğrulmuş , zor şartlarla mücadele ederken sayısız kahramanlıklara imzasını atmış bir liderdir O .

Tarih , azgın Rumları ve onu destekleyen şerefsiz işbirlikçilerini hiç ummadıkları bir anda yenilgiye uğratırken Kıbrıs Türkü binlerce şehit verse de toprağını vermez , ay yıldızlı mukaddes bayrak Kıbrıs semalarından asla inmez .

Denktaş bir Cumhurbaşkanı , bir devlet adamlığından öte bağımsızlık yoluna canını koyan , inançla cesaretle ülküsünü savunan ,  idealist  sıfatıyla tarih sayfalarındaki  yerini alan ve ardında çok az devlet başkanına nasip olacak sonsuz bir sevgi bırakan hakiki liderdir .

 Türkiye Cumhuriyeti Devleti haricinde hiçbir ülkeden ve hiçbir kuruluştan  gereken desteği görmeyen  fakat yılmadan mücadelesine devam eden Denktaş , kolay ama şerefsiz bir hayatı değil zor ama onurlu bir ömrü seçmiştir .

8 Ocak 2012 tarihinde organ yetmezliği teşhisiyle Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ‘ ne kaldırılan Rauf Denktaş ,  Kıbrıs Türk ‘ üne şerefli mirasını emanet bırakarak 13 Ocak ‘ ta ebedi istirahatgahına göç etmiş , 17 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilen devlet töreniyle Lefkoşa ‘ da ki Cumhuriyet Parkı ‘ nda defnedilmiştir . ( Mevla rahmet eyleye . )

Denktaş seksen sekiz yıllık ömre öyle güzel işler sığdırmıştır ki gerektiğinde yazıp anlatarak , konuşup haykırarak  gerektiğinde de savaşarak ada ‘ ya hakiki barışı getirmeye çalışmıştır .

 ‘’ Düşüncelerinde bir ileri , bir geri adımlar atmayacaksın , her dönemin adamı değil , her dönem adam olacaksın . ‘’ diyen Denktaş ‘ ı belki de en fazla bugünlerde  hatırlamaya ihtiyacımız var . Rahmetle saygıyla sevgiyle andığımız cesur insan , Türk halkı ve Kıbrıs daima sana minnettar .

                             Sibel Çakcak
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981