Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki en büyük sorunlardan bir tanesi yıllık kira artış oranları olarak karşımıza çıkmakta. Peki kira artışları yasal olarak nasıl olmalı? Kiracının ve ev sahiplerinin bu konudaki hakları neler? Bu haftaki yazımızda buna değineceğiz…

Kira artışı Yurt İçi Tüketici  Fiyat Endeksi (TÜFE)’den fazla olamaz bilgisini verdikten sonra kira artışı resmi anlamda nasıl yapılır? Açıklamaya çalışalım. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı TÜFE’yi yüzde 16,33 olarak açıkladı. Buna göre kira artışları bu orana göre yapılmalı. Örnekleyecek olursak aylık kirası 1000 TL olan bir dairenin yıllık kira artış oranı 163.3 TL’den fazla olamaz.  Bu dairenin kirası yapılacak yeni zamla birlikte 1163,3 TL olacak.

Yukarıda bahsettiğimiz artış oranı azami orandır. Yani ev sahibinin isteği dahilinde zam daha az da olabilir. Aslında ev sahibi kiracı ilişkisi borç alacak ilişkisiyle aynı şey. Bu sebeple kira sözleşmesinin senet niteliği taşıdığını söylemek doğru olacaktır.  Buradan hareketle kira sözleşmesini imzalamadan önce eğer konuya dair bilginiz yoksa profesyonel bir emlak danışmanı ve avukattan çift taraflı  bilgi almanızda yarar  var.  Haftaya yeni yazımızda görüşmek üzere hoşça kalın…

GEBZE EXPERNET GAYRİMENKUL’ÜN KATKILARIYLA…

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Aynur Ay 5 yıl önce

Yasemin hanım herhafta sizin bilgi dolu köşe yazılarınızı merakla bekliyorum ve bilgilerinizi cevremde paylaşıyorum cok teşekkür ederiz size ve Gebzegazetesi.com 'a

Misafir Avatar
Fatoş Şenkaya 5 yıl önce

Takipci ve hayranınızım Yasemin hanım kaleminize ve emeginize cok teşekkür ediyorum

Misafir Avatar
Ayten Güneş 5 yıl önce

Kaleminize emeğinize sağlık . Sizi yakınen takip ediyoruz yazılarınızın ve başarılarınızın devamini canı gönülden diliyoruz. Gebzegazetesi.com'a ve size teşekkür ediyorum

Misafir Avatar
Cıhat çağan 5 yıl önce

Yazılarınızı takip edıyoruz

banner376

banner375

banner377

banner981