banner1001
KÜLTÜR VE SANAT:
Şehir Tiyatroları perdelerini açtı

05 Ekim 2018 Cuma 15:22

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM)’de “İLERLEME Burası Avrupa... Her Yer Yanmış, Etrafta Kemik Kokusu...” adlı yeni oyunuyla 21’inci sezonun açılışını yaptı. Romanyalı şair, oyun yazarı ve gazeteci Matei Visniec’in yazdığı eseri, usta yönetmen Bilge Emin sahneledi. Sahne arkasındaki yaratıcı kadronun yanı sıra oyunda 7 oyuncu rol aldı. Yeni sezonun ilk oyununa Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak ve Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal katıldı.

 

“TİYATROYA DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Üstün bir performansın sergilendiği oyun sonunda Başkan Vekili Özak, Vekil Hürriyet ve Genel Sanat Yönetmeni Fatih Sevdi, oyuncularla ekibe çiçek takdim etti. Belleklerde derin izler bırakan bu oyunu sahneleyen sanatçılara teşekkür ederek kısa bir konuşma yapan Özak, “Kocaeli şehri bir sanayi şehri olarak bilinir. Ancak biz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bu özelliğinin yanı sıra kültürel anlamda şehrimizin gelişimine hizmet edecek pek çok projeler yaptık. Bu acıdan şehir tiyatrolarımız, kentimizin kültürel ve sanatsal anlamda gelişimine katkıda bulunuyor. Görüyorum salonumuz dolu, sizler istedikçe biz tiyatroya bu desteği vereceğiz” şeklinde konuştu” şeklinde konuştu.

 

“KARTEPE ZİRVESİNE DİKKAT ÇEKTİK”

‘’İlerleme’’ şehir tiyatroları için özel bir oyun olduğunu söyleyen Genel Sanat Yönetmeni Sevdi, “Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyemiz bu sene Kartepe Zirvesi’nde ‘’Göç, Mültecilik ve İnsanlık’’ üst başlığıyla zirvede bir oluşum gerçekleştiriyor. Biz de şehir tiyatroları olarak kentimizin ve belediyemizin bu hedefine katkı sunmak ve Zirve’ye dikkat çekmek için ‘’İlerleme’’ oyununu ilk oyun olarak seçtik” ifadelerini kullandı.

 

 DEV KADRODAN ÜSTÜN PERFORMANS

Matei Visniec tarafından yazılan ve Bilge Emin tarafından yönetilen oyunun müziklerini Türkü Deyiş Çınar yaparken, ışık ve dekor tasarımını M. Nurullah Tuncer, koreografiyi Aslı Öztürk, kostüm tasarımını Senem Bilgi ve dramaturgisini Günay Ertekin üstlendi. Oyuncu kadrosunda ise Ahsen Gül Ever, Başar Alemdar, Cemal Aldıç, Erdem Irmak, Nuri Karadeniz, Seçil Mutlu Oğuz ve Serhat Güzel yer aldı. SDKM’de sahnelenen oyun hem konusu hem de oyun acısından sergilenen üstün performans ile seyirciden tam not aldı.

 

‘’İLERLEME’’ OYUNUNUN KONUSU

‘’Bosna Savaşı'nın hemen ardından, terk etmek zorunda kaldıkları evlerine büyük acılarla geri dönen bir aile... Oğullarını savaşta kaybetmiş, kızlarının nerede olduğunu bilmeden sadece onun gönderdiği para ile hayatta kalmaya çalışan bir ailenin tek isteği oğullarının kemiklerini bulup ona bir mezar yapmak ve mezarının başında doya doya ağlayıp yasını tutabilmektir. Bütün değerlerin yitip kül olduğu savaşın ardından kendilerini yeni bir ülke, yeni bir sınır çizgisi, yeni bir ulusal marş, yeni bir yönetim biçimi ve yeni bir ekonomik sistem ile yüz yüze bulan aile, kapitalist sistemin, ölülerin kalıntılarını, yaşayanların umutlarını, hayallerini, acılarını satışa çıkaracağından henüz habersizdir…’’

 

YENİ SEZONDA 4 YENİ OYUN

Yeni sezonda; “İLERLEME Burası Avrupa... Her Yer Yanmış, Etrafta Kemik Kokusu...” tiyatro oyunu, “Oyalananlar”, “Asalet Kumkuması” gibi yetişkin oyunları ve “Minik Bulut Minnak” adlı çocuk oyunu da seyircinin karşısında olacak. İlerleme oyunuyla kapılarını seyirciye açan Kocaeli Şehir Tiyatroları’nda yeni oyunların yanı sıra daha önceki sezonlarda oynanan oyunlar da sahnelenecek. Bu oyunlar arasında; ‘’Davet, Keşanlı Ali Destanı, Hak, Fareler ve İnsanlar Hakkında, Kurdele ya da Artı Sonsuz, Yalancı, Şair, Beyaz Tay ve Güzel ile Çirkinin Müzikali’’ bulunuyor.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Devri Alem Belgesel Programı Yayın Akışı...
Her gün, günde 3 defa TGRT Belgesel ekranlarında yayınlanan Devri Alem belgesel programı 18-24 Mart 2024...

Haberi Oku