Yeni eğitim-öğretim yılına başladığımız bugünlerde herkes de bir telaş ki sormayın gitsin .Öğrencilerle beraber koşuşturan veliler , öğretmen ve müdürler bir de okulun olmazsa olmazı hademeler .

Sevgili müfettişleri unuttum sanmayın onlar her camianın gözdesi birer eğitim gönüllüsü .

‘’ Bana bir hârf öğretenin kırk yıl kölesi olurum ‘’ diyen sevgili Hazreti Ali (r.a.) ta yıllar öncesinden miras bırakmış bize eğitimin paha biçilemez kıymetini .

Tertemiz İslam’ın ilk emriyse ; ‘’ Oku ! ‘’ değil mi ?

Okumak ve yazmak insanı büyüten , yücelten , geliştiren ve hayata hazırlayan yegane basamak .

Yaradılışının idrakine varmak için önce kendi varlık bilinciyle  uyanmak uykudan , ilimle bilimle son nefese dek öğrenci olmakla mümkün .

Ölüme mahkum edilen ünlü filozof Sokrates öldürüleceği anı beklerken kendisini  görmeye gelen öğrencisinin elindeki müzik aletine bakar ve onun nasıl çalınacağını sorar . Öğrenci şaşkınlığını gizleyemeyip de ; ‘’ ama hocam birazdan zehri içip öleceksiniz ve sazı çalmaya vaktiniz olmayacak ve bir zevk duymayacaksınız  neden öğrenmek istiyorsunuz ‘’ dediğinde ; Sokrates şu düşündürücü cevabı verir ; ‘’ Öldürüleceğimi bende biliyorum fakat asıl zevk çalmakta değil çalmayı öğrenmektedir evladım .’’ diye cevap verir . Öğrenmenin zevki hiçbir zevkle mukayese edilemez doğrusu .

İnsanoğlu ne dün ne bugün ne de yarın yeni şeyler öğrenme zevkinden mahrum yaşayamaz .

       Bundan yıllar yıllar önce Kadıköy Hasanpaşa’da , Kaptan Hasan Paşa İlkokulu 1-G Şubesi’nde , sessiz sakin kendi halinde bir kız çocuğunun öğrenme aşkı da tatlı bir öğretmen vesilesiyle başladı .

‘’ Gülsen Atam ‘’ Siz eğer bugün hayattaysanız hep gülün sevgili hocam yok ebedi ıstırahatgâhınızda iseniz  mekanınız cennetten bir köşe olsun …

       Çocuklara büyüyünce ne olacaksın diye sorulduğunda birkaç istisna dışında verilen cevap tabi ki öğretmendir . Belki büyüyüp  hayata atıldıkça farklı meslekleri tanıdıkça istekler değişebilir lakin ilk sıralar , ilk öğretmen , ilk istek hiçbir zaman unutulmaz .

Aileden sonra saygıyla beraber sevginin de , eğitimle beraber öğretiminde yeşerip filizlendiği yerdir okullar ve bu okulların nadide neferleri öğretmenler .

Sıcak samimi kâlpten bir tebessüm zor denilen fiziği de sevdirir ah edilen matematiği de . Öğretmen , karşısındaki öğrencinin  bir birey olduğunu hatırlayarak vermeye çalıştığı eğitimi insanlık adına yapılan kutsal bir görev sayıp icra ettirirse yetişen yeni nesiller de sağlam birer çınar olarak kök salar ülke toprağında . Pozitif bilimlerle ahlâki bilimler kolkola yürürse bu çetin yolda başarı kaçınılmazdır hayat oyununda . İkisi birbirinden ayrı düşerse öğrenci eksik ve savunmasız kalır çıktığı yaşam yolculuğunda . Neticede buhranlar , arayışlar , umutsuzluklar hep kötü sonuçlara aşikar . Kaybedilen her öğrenci vatan toprağında bozulmaya bırakılan sahipsiz ekinlere benzer . Oysa ne çok ihtiyacımız vardır sağlam nesillerin varlığına .

Ülküsü davası ideali bulunan insan , soran sorgulayan araştıran insandır ve okuyup öğrenmek nimetlerin en şereflisi en mükemmelidir . Öğretmen ; anadır babadır kardeştir , dosttur arkadaştır , bilgisiyle birlikte insanlığını da paylaşan terakki yolundaki vazgeçilmez kılavuzumuz güçlü eğitim ordumuzdur .

Öğretmenim öğret beni ! yolumu sesinle sözünle nefesinle aydınlat , bilgimi görgümü ışığınla donat .

Öğretmenim öğret beni ! kurmaya çalıştığım varlık evime  bir harç da sen kat .                                 

                            Sibel Çakcak

  

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981