Kocaeli Kitap Fuarı her zaman olduğu gibi bu yıl da muhteşem görüntülere sahne oldu. Ben de fuarı ziyaret etme ve oradaki muhteşem atmosfere tanıklık etme fırsatı buldum. Kitapların dünyasında geçirdiğim saatler gerçekten gündelik hayatın stresinden uzaklaşmama sebep oldu. Yüzlerce yayınevinin yer aldığı fuarda her şey mükemmeldi. 
**
Fuara genç okuyucuların ilgisi beni çok memnun etti. Kafamdaki ‘Gençler artık okumuyor’ algısı biraz olsun fuar sayesinde kırıldı. 7’den 70’e herkes fuarda kendisine hitap eden kitaplarla fuarın tadını çıkardı. Yayınevlerinin fuar adına özel olarak gerçekleştirdikleri indirimler okuyucuların kitapları alabilmesi adına çok önemliydi. 
**
Fuarda en çok hoşuma giden şeylerden birisi de sahafların yer aldığı bölümler oldu. Eski pikapların, eski plakların, eski kitapların ve nostaljinin yaşatıldığı sahaflar fuara ayrı bir renk katmayı başarmış. Oradaki havayı görünce aslında günümüzdeki o bitmek tükenmek bilmeyen çabukluğun ve teknolojinin aslında hayattaki pek çok duyguyu alıp götürdüğüne bir kez daha inandım. 
**
Öyle ya hiçbir ses taş plaktan çıkan bir sese benzemiyor ve aslında hiçbir kitap Orhan Kemal kitapları kadar dost ve arkadaş değil bize. Eskiyi sevenler fuardaki sahafların dünyasında eminim saatlerce kaybolup gitmişlerdir ta uzaklara. Fuardaki inanılmaz hava gündelik telaşlardan sıyrılıp ziyaretçilere bambaşka saatler yaşattı.
**
Ve şimdi gelelim asıl meseleye, kabul edelim Gebze’de kültürel imkânlar, kültürel etkinlikler kısıtlı hem de çok kısıtlı. Belki buradan yazdığımızda pek önemli gibi durmuyor ama koca Gebze’de dergi satan sadece tek yer var. Oysa onca genç kötü alışkanlıklardan panellerle falan değil(!) dergi okuyarak ve araştırarak uzaklaşabilir. 
**
Neden Gebze’de kitap fuarı düzenlemek kimsenin aklına gelmez, neden burada Kocaeli’de olduğu gibi yazarlar okuyucu ile buluşmaz? Aslında bunun yanıtını koca Gebze İlçe Halk Kütüphanesinin yerinin nerede olduğunu düşünerek vermek zor değil. İlçe Halk Kütüphanesini bir apartman dairesinin altına koyan kent neden kitap fuarı düzenlesin ki?
**
Kocaeli Kitap Fuarına Gebze’den gelen onlarca insanla karşılaştım. Hepsi de Gebze’de de bu tip fuarların olmasını dilediklerini söyledi. Onların sesini duymak gerek. Onların sesine kulak vermek gerek. Bir kenti kent yapan köprüler ya da akan sulardan öte o kentin kültürel birikimidir. Bunu herkes biliyor ama uygulama konusunda eksiklikler çok.
**
Kısa bir zaman sonra Eskihisar’daki yazlık sinema akşamlarına merhaba diyeceğiz. Bunu gerçekleştirmek kötü mü? Elbette hayır, aksine çok önemli fakat en azından bu sene GKM’de defalarca gösterilmiş yapımlar yerine biraz daha sinema bilgisiyle ve biraz daha halkı düşünerek film tercihleri yapılsa hiç de fena olmaz. 
**
Uzun uzun yazsak bile sadece umut etmekten başka şansımız pek yok gibi. Koca Gebze’nin kültürel etkinlikleri GKM’de gerçekleşen aynı tipteki programlardan ibaret olmamalı. Tiyatro festivallerini ya da kitap fuarlarını gerçekleştirmek için bu kentin fazlasıyla gücü var. Gücü var ama niyeti olur mu işte bunu umutla bekleyeceğiz(!)  
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981