banner1001
SAĞLIK:
Doktorunuzdan Ramazanla ilgili Uyarı

26 Mayıs 2017 Cuma 10:12

 Sıcaklığın çok yüksek olduğu zamanlarda risk katlanarak artıyor. Buna rağmen güneşe ve dış koşullara direk maruz kalan kişilerin ramazan ayında güneşten koruyucu kıyafetleri kesinlikle üzerlerinde bulundurmaları, sahurda bol bol sıvı almaları mutlaka 1 tane soda içmeleri telkin edilmekte. Gün içerisinde kaybedilen sıvı miktarını en aza indirmek için bu tedbirler çok önem taşıyor.
Bunun yanında bedenin rutin beslenme alışkanlığının bir anda değişmesi, metabolizmanın ve sindirim sisteminin de sarsılması demek oluyor. Bunun içinde oruç tutanların ilk günlerde aşırı şekilde gece beslenmelerinden kaçınmaları gerekiyor. Bir aylık süre normal koşullarda beslenme alışkanlığının değişmesi için yeteli olmasa da insan bedeninin mükemmel şekildeki tasarımı buna uyum sağlıyor. Ramazanda doğru beslenme prensiplerinden biri öncelikle protein ve vitamin ihtiyacını yeterli kadar almak. Bunun için mevsim ürünlerinden tüketmek ve bakliyat, tam buğday ve posalı tahıllardan bolca tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ortalama 18 saat süresince bir şey yenilip içilmeyeceği için bu tür gıdalara ihtiyacınız olacaktır. Vitamin yönünden zengin gıdaları da almayı ihmal etmemek gerekiyor. Özellikle sahurda tereyağı ve doğal meyvelerden yapılmış reçeller(şeker oranı yüksek olmayan) tam da aradığınız besinler olabilir. İftarda öncelikle sulu ve posalı çorbalar tüketmeniz, orucunuzu hurma, zeytin gibi besinlerle açmanız bedeninizin gün boyu kaybettiği enerjiyi ve vitaminleri geri kazanmanızı hızlandıracaktır. 

En önemlisi su!

Sahurda ve iftarda mutlaka 2-2.5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Su kaybına yol açan çay ve kahveden uzak durulmalıdır. Bunlar yerine ıhlamur, adaçayı, rezene gibi bitki çayları içmek su alımına katkıda bulunur ve mideyi rahatlatır. Daha sonrasında ise ağır ve sizi zorlayacak yemeklerden uzak durmanızda fayda var. Unutmamak gerekir ki 17-18 saatlik açlık süresi sonunda çok kısa sürede midenizi doldurmanız, özellikle Ramazanın başında size zarar verecektir. Bu durumu yavaş yavaş ve uzun bir iftar yemeği süresine yayabilirsiniz. Sağlığınız için Ramazan ayında doğru beslenme alışkanlığını edinmeniz çok faydanıza olacaktır. Aksi takdirde bedeninizi zorlamak ve metabolizmanız rahatsızlandırmak daha büyük ıstıraplara yol açabilir. Hayırlı Ramazanlar dilerim.Sağlıcakla kalın. 
                                                                                     
                                                                                                           Prm.İsmail BAY 
                                                                                      Ovam Ambulans & Acil Sağlık Hizmetleri
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Acilin 'anne' şoförleri
Kocaeli'de kadın ambulans şoförleri ölüm ve kalım arasındaki ince çizgide adeta zamana karşı yarışıyor....

Haberi Oku