banner1001
SAĞLIK:
Her 100 Çocuktan 20'sinde Astım Görülüyor

18 Ocak 2019 Cuma 13:42

Baymak yaptığı açıklamada, astımın, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalık olduğunu belirterek, çocukluk çağında müzmin (kronik) hastalıkların en sık görüleni olduğunu, Türkiye'de yaklaşık her 100 çocuktan 17-20'sinde astım görüldüğünü kaydetti.

Astımın kronik bir hastalık olması nedeniyle hastanın düzenli aralıklarla kontrol edilerek, uzun süreli tedavisinin planlanması gerektiğini aktaran Baymak, “Astım rahatsızlığı olan bireylerin hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap var ve bu nedenle de hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir.” ifadelerini kullandı. 

Öksürük astım habercisi 

Uzm. Dr. Baymak, astımın ortaya çıkmasında rol oynayan etkenlerin çevresel ve bireysel risk faktörlerinden oluştuğunu belirterek, "Çocuklarda, nefes darlığı, hışıltı, kuru ve inatçı öksürük astımın en belirgin özellikleridir." bilgisini verdi. Baymak, çevresel faktörlerin, iç ve dış ortam hava kirliliği, sigara, alerjenler ve enfeksiyonlar, bireysel faktörleri ise cinsiyet, obezite ve genetik özellikler şeklinde olduğunu bildirdi.

Astım tanısı koyulurken en önemli kriterin hasta öyküsü olduğunu belirten Baymak, şunları kaydetti:

"Anne ve babadan birinin astımlı olması durumunda çocukta astım görülme riskinin yüzde 20-30, her ikisinin de astımlı olması durumunda bu risk yüzde 60-70 yükselmektedir. Öksürük, hırıltı veya nefes darlığının ataklar halinde ve tekrarlayıcı olması, özellikle gece veya sabaha karşı artışı, egzersiz veya oyundan sonra, alerjenlerle veya iritan (tahriş edici) maddeyle karşılaşma sonrası tekrarlaması astım tanısı koyduran en önemli ipuçlardır.’’

Baymak, “Tedavi sürecinde ilk adım teşhisin doğru konulmasıdır, tedavinin temelini, alerjenlerden kaçınma, astım ataklarını tetikleyen sigara dumanı, hava kirliliği, enfeksiyon, yoğun ve keskin kokulardan uzak, çevre koşullarının sağlanması gerekir.” ifadelerini kullandı.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Acilin 'anne' şoförleri
Kocaeli'de kadın ambulans şoförleri ölüm ve kalım arasındaki ince çizgide adeta zamana karşı yarışıyor....

Haberi Oku