banner1001
SAĞLIK:
Kalça Kırıklarına Dikkat!

09 Ocak 2019 Çarşamba 08:53

Yaşlanmayla birlikte kemiklerin zayıflaması, denge ve görme gibi problemler düşme sonucu kalça kırık riskini de yükseltiyor. Kalça kırıklarında osteoporoz, cinsiyet, spor yapmama, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar gibi pek çok risk faktörün etkili olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları Doç. Dr. İbrahim Akmaz ve Dr. Mehmet Taner Özdemir, “Kalça kırıklarının büyük çoğunluğu 65 yaş üstü bireylerde görülüyor. Bu kırıklar genelde yürürken düşme sonucu olurken, hastaların ortalama yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

Özellikle yaşlı popülasyonu etkileyen ve önemli bir travma olan kalça kırıkları ciddi bir yaralanma sebebi. Kalça kırıklarında riskin yaşla birlikte arttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları Doç. Dr. İbrahim Akmaz ve Dr. Mehmet Taner Özdemir, “Kemiklerin osteoporoz nedeniyle zayıflaması, yaşlılardaki denge ve görme problemleri, düşme sonucu kalça kırık riskini de yükseltiyor” dedi.


En sık 65 yaş üstünde görülüyor


Kalça kırıklarının büyük çoğunluğu 65 yaş üstü yaşlı bireylerde görüldüğünü söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları Doç. Dr. İbrahim Akmaz ve Dr. Mehmet Taner Özdemir, bu kırıkların genellikle yürürken düşme sonucu oluştuğunu belirterek, “Genç insanlarda görülen kalça kırıkları tüm vakaların onda birini oluşturuyor. Bunlar da genellikle trafik-iş kazası, spor yaralanması gibi yüksek enerjili travmalarla oluşuyor” şeklinde konuştu.


Kırık kemiklerin tedavisi cerrahi


Kalça kırığında, düşme sonrası hastaların kalça ve kasık bölgesinde ağrı hissederek yürüyemediklerini vurgulayan Doç. Dr. İbrahim Akmaz ve Dr. Mehmet Taner Özdemir, “Kalçalarını hareket ettiremezler veya oldukça zorlanırlar. Kırık tarafta şişlik ve morluk görülebilir. Kırık taraf bacak kısalmış görünümdedir” dedi. Kırık bir kalçanın tedavisi cerrahi olduğunu söyleyen Doç. Dr. İbrahim Akmaz ve Dr. Mehmet Taner Özdemir, “Genelde kırık kemikleri birleştirerek kaynatmaya yönelik plak, vida ve çiviler kullanılabilir ya da kırık kemiği çıkarıp yerine metal protez konabilir” açıklamasında bulundu.


Ameliyata hastanın durumuna göre karar verilir


Yaşlı hastaların ameliyata hazırlanmasının mevcut kronik hastalıklarının gözden geçirilmesi ve düşme sebeplerinin ortaya konmasının ardından yapıldığını anlatan Doç. Dr. İbrahim Akmaz ve Dr. Mehmet Taner Özdemir, “Kalça kırığının anatomik yeri, kırığın ortopedik teknik sınıflanması, kemiğin kalitesi ve hastanın durumuna göre cerrahi seçeneklerine karar verilir” dedi. Ameliyat sonrasında hastanın rehabilitasyonu, yürüme kabiliyetini tekrar kazanması, kendi kendine yeter hale getirilmesi ve kırığa yol açan faktörlerin ortadan kaldırılmasının önemli bir süreç olarak takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. İbrahim Akmaz ve Dr. Mehmet Taner Özdemir, “Rehabilitasyona hemen ameliyat sonrası başlanmalı ve hastanın taburculuğu sonrasında evinde de devam edilmeli. Dinamik ve fonksiyonel bir eğitim programıyla hasta kendi kendine yeter hale getirilmeli ve kırık öncesi bağımsız yaşam şekline kavuşturulmaya çalışılmalı” şeklinde konuştu.



Yaşlılarda kalça kırıkları için risk faktörler


*Osteoporoz


*Cinsiyet
(Vakaların çoğu kadın hastalardır)


*Spor ve egzersiz yapmamak


*Sigara ve kahve tüketimi


*Beslenme ile yeterli protein, kalsiyum ve D vitamin almamak


*Bazı ilaçların kullanımı:
Kemik yoğunluğunu azaltan kortizon grubu ilaçlar, nörolojik rahatsızlıklar için kullanılan uyku ilaçları, antidepresanlar, epilepsi ilaçları denge ve koordinasyon yeteneğini etkileyip düşmeye eğilimi artırabilir.


*Bazı hastalıklar
(Kalsiyum ve vitamin D emilimini etkileyen bağırsak hastalıkları, kemik zayıflığına yol açabilen tiroit rahatsızlıkları, denge ve koordinasyon problemlerine neden olan demans ve Parkinson rahatsızlığı gibi)



Korunmak için 8 önemli nokta!


Kalça kırıklarının önlenmesi için sağlıklı bir hayat şekli inşa etmek önemlidir. Bu da aşağıdaki önerileri uygulamaktan geçiyor.


*Yeterli beslenme: Protein, kalsiyum ve D vitamini alın. 50 yaş üzerinde, hekime danışarak günde 1200 mg kalsiyum ve 600 IU D vitamin alınmalıdır.


*Egzersiz yapmak: Yürüyüş genel kas kuvvetinizi artırır, denge duygunuzu korur, kemiklerinizi güçlendirir.


*Sigara ve fazla kahve tüketimi: Mümkün olduğunca azaltın ya da bırakın.


*Evdeki tehlikeler: Elektrik kablolarını duvar kenarlarına monte edin, kaygan yüzeyler için gerekli önlemleri alın. Evin her odasına (özellikle tuvalete) sade bir yoldan ulaşımı sağlayacak mobilya ve eşya düzenlemesi yapın, ayağın takılmasına sebep olacak yükseltileri ortadan kaldırın.


*Göz muayenesi: Yıllık muayenelerinizi aksatmayın.


*Mevcut dahili hastalıklar: Diyabet, tansiyon, demans gibi hastalıkların takibini ve kullanılan ilaçların düzeninin sağlanmasını ihmal etmeyin.


*Ayağa yavaş bir şekilde kalkmak: Unutmayın, ani kalkışlar tansiyon düşmesine ve denge problemlerine yol açabilir.


*Baston-koltuk değneği kullanımı: Denge ve görme problemi olanlarda düşmelere karşı önlem için mutlaka kullanılmalı. Kalça kırığı geçiren yaşlı hastaların yarıya yakını ameliyat öncesi dönemdeki bağımsız ve yardımsız hayat şekline dönemez. Düşmemek için gerekli önlemleri almak çok önemli.
 
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Acilin 'anne' şoförleri
Kocaeli'de kadın ambulans şoförleri ölüm ve kalım arasındaki ince çizgide adeta zamana karşı yarışıyor....

Haberi Oku