SAĞLIK:
Tedavi sırasında yapılan kontroller tıbbi hatayı önlüyor

18 Eylül 2014 Perşembe 17:07

Tedavi sürecinde Tıbbi kusur (Malpraktis) yapılmaması için tedavinin bütün aşamalarının dikkatli bir biçimde kontrolden geçirilmesi gerekiyor.

Tıbbi kusur anlamına gelen ve hastanın yaşamını yitirmesine kadar mühim boyutlara ulaşabilen malpraktis, çoğu süre tanı, tanı ve tedavi süreçlerinde yapılan dikkatsizlikler yada ihmaller neticesinde ortaya çıkıyor. Bu sebeple de hastanın tedavisinin yapılmaktadır bulunduğu sıhhat kurumunda evvela tabip olmak üzere oradaki bütün personelin fazla dikkatli olması ve kontrollerin tekrarlarının artırılması gerekiyor.

Konu ile ilgili bilgiler veren Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecdi Hikmet Ergüney, Malpraktis’in tanımını yaparken öncelikle sıkça karıştırılan başka kavramların anlamlarını da bilmek gerektiğine dikkat çekti. Malpraktis’in, maksimum Komplikasyon (izin verilen risk) ile karıştırıldığını dile getiren Uzm. Dr. Ergüney, “Malpraktis, herhangi bir hastalığın tedavisinde yada ameliyatında görebileceğimiz sorunlardır. Örneğin, bir yürek ameliyatında kalbin durması, fazla derecede çarpıntı olması yada pıhtı atmasıdır. Bunlar ölüme kadar gidebilecek sonuçlardır. Ancak komplikasyon ve kimi önlemeye de imkân yoktur. Ancak ameliyat esnasında hekimin ameliyat edilecek damarı yanlışlıkla kesmesi veya kusur bir damarın takılması Malpraktistir’’ dedi.

MALPRAKTİSE NEDEN OLMAMAK İÇİN HEKİMİN ÜZERİNE DÜŞENLERMalpraktise sebep olmamak için hekimin fazla dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergüney, hastaya kullanılan tedavinin her etapta takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Uzman Dr. Ergüney, “Örneğin; Oksijen verilmesi gereken bir hastaya tüpler birbirine benzediği için karıştırılıp, ameliyathanede karbondioksit yada azot da verilebilir. Bu noktada hekimin ameliyatı yaparken bile oradaki mesul ekipten ayrı şekilde oldukça çok ayrıntıyı denetim etmesi gerekir’’ diye konuştu.Öncelikle hekimin hastanın şikâyetlerini fazla iyi dinlemesi ve muayene bulgularının da tam şekilde ortaya konmuş olması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ergüney, ‘’Hasta bizlere geldiğinde sistemik muayene ve lüzumlu incelemelerin tam şekilde yapılması gerekmektedir.

Malpraktisi önlemek için, Bilimsel gerçekler ışığında hastanın şikayetleriyle ilgili şüphelendiğimiz mühtemel hastalıkları ortaya çıkartmak için istememiz gereken tetkikleri istemekten çekinmemeliyiz.

Örneğin; araştırma gereği hastaya yapılan kan tahlilinde kandaki demir oranı düşük çıktıysa ve hastanın kanındaki demir eksikliğini hekim, tedavi sürecinde atlar yada görmezse, ilerideki sürede hastanın demir eksikliğine bağlı şekilde yaşayacağı hastalıklar öngörülüp, engellenememiş olur. Cerrahi müdahalelerde yada enjeksiyonlarda da ortaya çıkan malpraktisler söz konusu olabilir. Koruyucu bir tedbir bulunan sterilizasyonu yapmamak, az görülse de kusur taraf ameliyatı yapılması buna örnektir’’ ifadelerine yer verdi.

MALPRAKTİSLE KARŞILAŞILMAMASI İÇİN HASTANIN ÜZERİNE DÜŞENLERMalpraktisle karşı karşıya kalmamak için hastanın da iletişime açık ve tedavi boyunca dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Ergüney, ‘’Bana kıyasla hasta hekimi ile bir bütündür. Bu sebeple hastanın hekimi ile tedavisi meselesi için aklına gelen her şeyi konuşması gerekir. İlacın yada ameliyatın taraf etkilerini ve mühtemel komplikasyonları daima hekimi ile paylaşmalıdır. Hatta tedaviye başlamadan önce, hekimden bu konular ile ilgili bilgi sektör hasta komplikasyon ile malpraktisi zaten birbirinden ayırır. Hasta örnek olarak antibiyotik almıştır, bunun neticesinde da başı dönüp midesi bulanmıştır, hasta onu derhal o anda kesip hekimini, arayıp, hekimini de bulamazsa ilgili üniteyi arayıp bilgi alması gerekir’’ dedi.

MALPRAKTİS VAKALARI ARTIK ÇOK AZ GÖRÜLÜYORErgüney, Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde 1998’den bu yana Türkiye’de kullanılan akreditasyon programları ile müşterek malpraktis ile karşılaşma oranı yoktur denecek kadar azaldığını da sözlerine ekledi. Akreditasyon programı çerçevesinde her adımda denetim mekanizması var olduğunu belirten Ergüney, hastanın tıbbi şekilde haklarını, tedavisini gördüğü hastalığın ne olduğunu, kullandığı ilacın yada gördüğü tedavinin ne bu şeklinde etkileri olabileceğini, zararlarını, faydalarını, komplikasyonlarını bilmesi için bugünlerde hastalara bunların bundan böyle tek tek söylendiğini ve daima hasta tasdik formu alındığını söyledi.

HÜSEYİN ÇAKMAK - PENBE KOÇİSTANBUL

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Gebze'nin Yeni Merkezi Hasta Kabulüne Başladı
Gebze'ye kazandırılan İlyasbey Sağlıklı Yaşam Merkezi kompleksindeki ağız ve diş polikliniğinde hasta...

Haberi Oku