Zaferler tarihimizin Önemli dönüm noktaları vardır. Bunlardan birisi Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası Sakarya Meydan Muharebesi'dir. 23 Ağustos 1921’de başlayıp 13 Eylül 1921 de sona eren 22 gün süren Sakarya Meydan muharebesi ile ilgili bir yıldan beri belgesel çekimlerimiz ve araştırmalarımız devam ediyor. Mart ayı başında Sakarya Meydan Muharebesi'nin gerçekleştiği Haymana bölgesinde şehitler hatıra ormanlığı ve gönüllü alaylar anıtının dikilmesine vesile olmuş, resmi ve özel kuruluşlarla bir çok çalışma yaparak hazırladığımız belgeselleri TV kanallarına dağıtıp konferans ve seminerler organize etmiştik.

  Sakarya Meydan Muharebesi'nde başlayan zafer, 13 ay sonra 12 Ekim 1922 tarihinde Gebze’nin kurtuluşu ile devam etmiştir. Gebze’nin kurtuluş tarihiyle ilgili bugüne kadar bir çok yazı kaleme aldım, belgeseller çekip araştırmalar yaptım. Gebze’nin düşman işgalinden  kurtuluşuyla ilgili ilk törenlerin yapılmasında da az da olsa emeği geçen  bir belgeselciyim. Daha önce Gebze’nin düşman, işgalinin  kurtuluşuyla ilgili yazdığım yazılardan bir bölümü sizlerle paylaşıyor, Sakarya Meydan Muharebesi’nden 12 Ekim Gebze’nin kurtuluşunda canlarıyla ve kanlarıyla bu vatanı bizlere emanet eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.

GEBZE’NİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

Gebze’nin düşman işgalinden kurtuluşu kutlanırken aslında Gebze’nin başta Gebze´nin çevre sorunları, kentleşme kültürü, altyapı problemlerinden kurtuluşunu yanı sıra en büyük problem olan deprem felaketinden kurtulması planlanıp konuşulmalı ve deprem konusu ciddi şekilde gündeme gelmeli. Birçok sorun içerisinde gelişip büyüme mücadelesi veren özellikle İstanbul ve İzmit bölgesinin arasında? İki arada bir derede? Olan Gebze bölgesi yaşadığı sorun ve sıkıntılardan kurtuldu mu? Sorusuna topyekûn cevap aramalıyız.

Evet, Gebze´nin Düşman İşgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümünü kutluyoruz. Gebze’nin kurtuluşu sadece Gebze’yi değil Darıca, Çayırova ve Dilovası’nı da kapsamalı. 12 Ekim sadece Gebze’nin değil Gebze’nin içerisinden çıkan ilçelerle birlikte Gebze bölgesinin kurtuluş yıl dönümü olmalı. Bunu artık gerçekleştirmeliyiz. Bunu sürekli dile getiriyoruz. Gönül istiyor ki Gebze bölgesi bir bütün halinde kurtuluş coşkusunu yaşasın.

Kurtuluş günleri ve milli bayramlar bir anlamda tarihi geçmişi hatırlatarak milli tarih Bilinci’nin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Gebze´nin kurtuluş etkinliğine halkın desteği sağlanması ile kent kültür bilincinin oluşmasının sağlanacağına da inanıyorum.

GENEL KURMAYDAN GEBZE’NİN KURTULUŞ BELGESİ

Bazı  kaynaklara göre  Gebze´nin kurtuluş tarihinin 17 Ekim 1922 olduğu yanlışlıkla  belirtilmişti.  1980´den önce Gebze belediye  başkanlığı yapan  sayın  Sedat Tüze  Genel Kurmay Başkanlığı'na  başvurmuş. Askerler tarafından  verilen cevapta, Gebze´nin düşman İşgalinden kurtuluş  Günü’nün 12 Ekim 1922 tarihi olduğu  kesin olarak  açıklanmıştı.

Genel Kurmay'ın yaptığı bu açıklamaya dayanılarak Gebze´de kurtuluş  günleri  yeni kutlanmaya başlanmış. İşgal yıllarında Gebze´de gerek Yunan ve Gerekse İngilizler  büyük  barbarlıklar yapmışlar.  Devlet arşivlerindeki çok sayıda tarihi belgede Yunan barbarlığı ortaya çıkartılmakta. Gebze’deki Yunan barbarlığında bir çok şehit verilmişti.

Devlet adamlarından siyasetçiye işadamlarından sade vatandaşa kadar, erkek kadın, bilgili bilgisiz herkes ağzı açıldığında vatan millet nutukları atarız. Vatan için seve seve şehit olmayı göze alan millet olmaktan gurur duyarız. Analar çocuklarının beşiklerini ya şehit ol ya gazi diye sallar, Bu kadar yüksek duyguya sahip olan Türk insanının en kötü ahlaki geçmişini tez unutarak vefasız olmasıdır.

GEBZE DÜŞMAN İŞGALİNDEN HANGİ TARİHTE KURTULDU?

Gerek mahalli basında, gerek ulusal basında ve gerekse bâzı yazarlarımızın eserlerinde Gebze’nin kurtuluş tarihinin 17 Ekim 1922 olarak belirtilmiş olduğu bilinmektedir. Ancak, bu tarihin bir yanılgı eseri olduğu, hiç bir gerekçeye dayanmadığı; Genel Kurmay Başkanlığı’nın, Gebze Belediyesi’nin başvuru yazısına verdiği cevaptan anlaşılmış bulunmaktadır. Sözkonusu cevapta; Gebze’nin Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü’nün 12 Ekim 1922 tarihi olduğu anlaşılmaktadır. Genel Kurmay Başkanlığı'nca, İstiklal Harbi Arşivi’nden tesbit edilerek gönderilen resmi bilgilerle ilgili “Belge”yi ilgililerin dikkatlerine sunuyoruz:

4-11 Eylül 1919’ da toplanan Sivas Kongresi’nde hemen hemen Anadolu’nun Vilâyet ve Livaları temsil edildiği halde, bunların arasında Üsküdar, İzmit ve dolayısıyla Gebze’nin temsilcilerine rastlanmamıştır. Fakat Milli Mücadele’nin ilk yıllarında Gebze’nin önem kazandığı; Mustafa Kemal Paşa’nın 18 Mart 1920 tarihinde Kolordulara, Vilâyetlere, Müstakil Livalara, Şile, Kartal ve Gebze Kaymakamlıklarına çektiği şifreli telgraflardan anlaşılmış bulunmaktadır.

Fatih’ten günümüze Marka kent belgeseli ve senaryo metnini http://www.belgeselyayincilik.com/fatihten-gunumuze-marka-kent-gebze linkinden okuyabilir ve belgeselimizi izleyebilirsiniz. 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981