SİYASET:
Osmanlı Rus savaşlarından ders alınmalı

26 Kasım 2015 Perşembe 10:04

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!


Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?


“Tarih”i tekerrür diye ta’rif ediyorlar;


Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?

 

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy yıllar önce tarih ve ders alınması ili ilgili böyle söylüyordu. Bizde birçok TV kanalında yayınlanan ve beğeni ile izlenen Devr-i Alem programında “Tarih bilincine sahip olmak herşeye sahip olmaktır” diyoruz. Türkiye’nin Rus uçağının düşürmesinden sonra Türkiye Cumhuriyeti tarihi çok önemli bir kriz ile karşı karşıya kaldı. Başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Türkiye’yi yönetenler Rusya ile yaşanan gerginliği düşürmek için diplomatik ataklar başlatması çok önemli. Türkiye Rusya’nın gerginlik politikasına ve porovakasyonlarına alet olmaması sevindirici.

 

Tarih ders ve ibret almak içindir. Tarih bir milletin aynasıdır. Ne kadar çok o aynaya bakarsak o kadar çok geleceğimizi görürüz. Tarih, millet ve devletlerin hafızasıdar.

 

Türk – Rus ilişkilerinin tarihi geçmişi çok önemlidir. Bugün dünyanın süper devletlerinden birisi olan Amerika’dan sonra en güçlü askeri güce sahip Rusya, bir zamanlar Tatar Kırım Hanlığının Moskova kenizliği adı ile Kırım Hanlığına bağlıydı.

 

1552’de Kokunç İvan Tatar Kırım Hanlığını işgal edip, başkent Kazan’ı yakıp yıktıktan sonra Türkistan coğrafyasına saldırır. Türkistan devletlerini bir bir işgal eder ve tüm Türkistan coğrafyasını ele geçirir. Osmanlı ile mücedeleye girer. Çar orduları Osmanlı ve Türk devletleri ile onlarca savaş yapar. Tarihimize Kırım savaşları olarak geçen savaş ibret sahneleri ile doludur. 1553 yılındak Kırım’da yaşanan Osmanlı – Rus savaşlarında Sinop limanının bombalanmasının sepeplerini anlamak için www.belgeselyayincilik.com sitemizdeki Sinop Şehitleri 159 yıldır vefa bekliyor adlı makaleyi http://www.belgeselyayincilik.com/ismail-kahraman/makale-arsivi/makaleler/sinop-sehitleri-159-yildir-vefa-bekliyor linkinden okumanızı tavsiye ediyoruz.

 

Tarihimize 93 Harbi olarak geçen Osmanlı Rus savaşları, Rusların hem Tuna boyları Balkanlardan hem de Kafkaslardan Osmanlı’ya savaş açarak İstanbul Yeşilköy’e gelip anıt dikmeleri gerçekten ibret alınacak olaylarla doludur.

 

1. Cihan harbinde Osmanlı’nın Ruslarla savaşa girmesi ve Sarıkamış bozgunu, Kafkasya ve Doğu Karadeniz’in Ruslar tarafından işgali çok iyi araştırılmalı. Sebep ve sonuçlarından ders ve ibret alınmalıdır. Biz Devr-i Alem belgesel TV programı olarak Çanakkale Şehitleri, Rusya coğrafyası, Tataristan, Sarıkamış harekatı, Doğu Karadeniz’in Kurtuluş Destanı, Harşit Savunması ve Sibirya’da esir kampları belgesellerini çekmek için yıllardan beri mücadele veriyoruz. İlim, Tarih ve Teknoloji Araştırmaları Merkezi (İKTAV) kültür hizmeti olarak hozğrladığımız bu belgeseller birçok televizyon kanalında yayınlanarak tarihten ders ve ibret alınmasına vesile olmaktayız. Çanakkale savaşının çıkışı Alman gemilerinin Osmanlı bayrağı çekip, Çanakkale ve İstanbul boğazından geçip Rus limanlarını bombalaması ile başlamıştı. Bazı tarihçiler Alman gemilerine Çanakkale’den geçiş iznini başkomtan Enver paşanın haberi olmadan bir yüzbaşının verdiğini yazmakta. Bugün Türkiye tarafından Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan kriz sıcak çatışmalara ve daha büyük gerginliklere sebep olmaz. Türkiye’yi yönetenler bunun için özel gayret sarf ediyor. Bu çok önemli. Rusya ve Putin’I çok iyi tahlil edip anlamak gerekiyor.  Deyim yerindeyse Putin’in sağı solu belli olmaz. Sıcak çatışmadan hem Türkiye hem Rusya zarar görür. Putin Türkiye’nin ne Gürcistan ne de Ukrayna olmadığını çok iyi biliyor. Yeter ki Türkiye devlet ve millet olarak birlik ve beraberlik içinnde olsun. Gercekten tarih ibret sahneleri ile dolu. Biz Devr-i Alem programı olarak Rusya’ya gidip belgesel görüntüler çektik. Bu çalışmalarımız ile ilgili yazı serisini okumak ve belgesel görüntüleri izlemek için aşağıda ki linklere tıklayabilirsiniz.

 

Rusya’da Devr-i Alem

 

http://www.belgeselyayincilik.com/genel/rusya%E2%80%99da-devr-i-alem

 
 

Türk – Rus Savaşı mı başladı?

 

http://www.gebzegazetesi.com/turk-rus-savasi-mi-basladi-makale,1304.html


Karadeniz’in Çanakkale’si Harşit Savunması ve Trabzon’un Kurtuluşu

 

http://www.belgeselyayincilik.com/ismail-kahraman/makale-arsivi/makaleler/karadenizin-canakkalesi-harsit-savunmasi-ve-trabzonun-kurtulusu

 


Sibirya’da Devr-i Alem

http://www.belgeselyayincilik.com/genel/sibiryada-devr-i-alem

 

 

Moskova'dan Petersburg'a Rusya Belgeseli

 

https://www.youtube.com/watch?v=nfgKMe9SlGQ

 

Tataristan Belgeseli

 

https://www.youtube.com/watch?v=d8J8GO9CEaE

 

 

Kırım Belgeseli

 

https://www.youtube.com/watch?v=ufBDdlbvJC0

 

 

Sinop'tan Kırım'a Unutulan Şehitler Belgeseli

 

https://www.youtube.com/watch?v=OGWTbelOxdI

 

 

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Başkan Büyükgöz’e ‘hayırlı olsun’...
31 Mart’ta yapılan mahalli idareler seçimlerinde, Gebzelilerin teveccühü ve desteğiyle yeniden Gebze Belediye...

Haberi Oku