Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır; toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.Orman, vatanın süsü zenginlik kaynağıdır. Ormanda hayat vardır. Orman, tarımın sigortasıdır. Ağaçlara, beşikten mezara kadar muhtacız. Ağaçsız memleket, duvaksız geline benzer. Yol rehbersiz, dağ ormansız olmaz. Anadolu ve Karadeniz Dağları, ormanlarla vatan oldu. Geçit vermez dağlar, derin vadiler, dik yamaçlar, ağaçlar sayesinde yurt, yuva oldu.

Devlet adamları ve sultanlar tarafından Anadolu'nun manevi fatihleri Alperen Gaziler için vakıf ormanları kurularak vatan yapıldı. Giresun ve Ordu'nun Türk yurdu olması, vakıflarla sağlandı. Kültür ve medeniyet  tarihimizde orman ve ağaç çok önemlidir. Orman türküdür, ağaç sevgidir,  sevgilidir. Hayat ağacı beşikte başlar, selvi ormanları içinde ebedileşir.

TARİHİ BİR VAKIF BELGESİ

“.... Osmanlı Devleti sınırları içinde vakıflar sayesinde bir adam vakıf bir ağaç evde doğar, vakıf beşikte büyür, vakıf beşikte uyur, vakıf ormanlarından geçimini temini eder, vakıf mallarından yer ve içer, vakıf kitaplarından okur, vakıf bir medresede hocalık yapar, vakıf idaresinden ücretini alır. Öldüğü zaman vakıf bir tabuta konur ve vakıf bir mezarlığa gömülürdü....”                                                                                         

Vakıf Ormanları Tarihi 

Bu belge gerçekten çok önemli. Vakıf ormanları ile ilgili  geniş çaplı araştırma yapan değerli araştırmacı ve tarihçi arkadaşım Murat Dursun Tosun ile İstanbul’da çok güzel bir söyleşi yaptık. Murat Bey tarafından vakıf ormanları ile ilgili yapılan araştırmayı sizlerle paylaşıyorum.
https://alucradantarihebakis.files.wordpress.com/2020/11/vakif-ormanlari.pdf

***

TOPRAK VE ORMAN

İnsanlığın hamuru toprak... Uğruna canlar alınıp canlar verilen toprak... Milletlerin yurt edinip kendini var ettiği toprak... Ama unutulmamalıdır ki toprağı bu kadar önemli kılan en büyük yoldaşı ormanlardır. Bu muhteşem varlık, kökleriyle toprağa, yapraklarıyla da gökyüzüne hayat verir. Ağaç, yaşamın merkezindedir, ormanlar.. 
Ülkemizin en büyük zenginlik kaynaklarından biri de ormanlarımızdır. Ormancılık bir kültürdür, tarihtir, medeniyettir. Anadolu’da birçok uygarlık onun gölgesinde doğmuş, onun dalları altında kök salıp büyümüştür. Kahramanlık destanları, Anadolu’yu süsleyen ağaçların altında yazılmıştır. Ormanlar şairlere ilham kaynağı olmuş, ozanlar ağaçların altında türküler söyleyip destanlar okumuştur. Bu topraklarda sadece zamana meydan okuyan ağaçlar ya da Anadolu’ya özgü binlerce endemik bitki türü değil, tarihe adını altın harflerle yazdıran bilginler, devlet adamları ve komutanlar yetişmiş, Anadolu’yu vatan yapıp bize emanet etmiştir.

***

“...Bilâd-ı Rûm denilen bu ülke, dünyanın en güzel memleketidir. Cenab-ı Hak, dünyanın öteki ülkelerinde ayrı ayrı ihsan ettiği güzellikleri burada topyekün bir araya getirmiştir...” 
İbn-i Batuta

***

Köklerinde Tarih ve Hayat Var 

Kökleri tarihin derinliklerine uzanan koca çınar... Karış karış taşına, toprağına vurgun olduğumuz güzel vatan Anadolu. Bin yılları, beş bin yılları devire devire bugüne gelmiş bir medeniyetler beşiği. Yemyeşil ormanlarla kaplı, bereketli ovaları sulayan ırmakları ile her an yeniden keşfedilmeye hazır cennet vatan Anadolu...
Tarihin her döneminde özellikleri ile tüm medeniyetlerin gözdesi olmuştur Anadolu. Nihayetinde ebedi vatan olarak bize, Türk milletine yâr olmuştur.
Kültürü, sımsıcak insanı, renk cümbüşü, doğası, binlerce yıllık tarihi ve muhteşem doğal güzellikleri ile Anadolu tam bir cenneti hatırlatır. Anadolu’nun vatan olmasında Doğu Karadeniz ve Giresun’un ayrı bir yeri vardır. Güneş ışıltılarının, dağlarına ve yaylalarına neşeyle yayıldığı, yazın gök kubbenin mavi yorganı altında dinlenilen, yemyeşil bitki örtüsü ile Giresun ve Ordu, size kendi hikayesini anlatır.
Destanlar, şiirler ve türkülere konu olan yaylalar, şehir ve kasabalar bölgenin tarihi geçmişine canlı şahitlik yapar. Giresun ve Ordu ırmaklarından su değil kültür, medeniyet ve zaferler tarihimiz de akar.

Güzel Vatan Anadolu 

Anadolu'da dağlar, yaylalar, köyler ve obalar tarihi geçmişi ile size çok şeyler söyler. Tarihi, hüznü, sevinci ile geçmişten günümüze bir ayna tutarken sizi alıp tarihin güzel sayfalarına geri götürür. Derin düşüncelere sevk eder. Türkistan’dan Anadolu’ya bu bölgelerin Horasan Alperenleri, gönül sultanları tarafından, vakıf ormanlar  tarafından nasıl vatan oluğunu bu belgeselde belgeleri ile  ortaya koyacağız. 
Vatan ve Orman belgeselimizle, Anadolu’yu vatan yapan aziz ecdadımızın ruhlarına Fatiha okuyabilirsek ne mutlu.
Anadolu’yu, bizlere vatan yapan Aziz ecdadımızın ve tüm geçmişlerimizin ruhu için El Fatiha...

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981