Türkiye’nin 96 yıllık Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük camiler arasında yer alan Çamlıca Camisi’ne Gebze Platformu üyeleri ile bir ziyaret gerçekleştirip, cami ile ilgili Dernek Başkanı Engin Külünk beyden bilgi aldık.

71 dönüm alan üzerine kurulan, 6 minareli Sinan mimarisi ile yapılan, On binlerce kişinin aynı anda namaz kılabileceği Çamlıca Camisi, Kütüphanesi, Konferans salonu, Sanat Merkezi, Sergi salonu ile görülmeye değer. Cami önümüzdeki günlerde açılacak. Çamlıca Camisi ile ilgili Diyanet TV’de yayınlan Haberi sizlerle paylaşıyorum

https://m.youtube.com/watch?v=znFlkaqADTI

ÇAMLICA CAMİSİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

6 Ağustos 2013'te temelleri atılan Çamlıca Cami inşaatında sona yaklaşılıyor. Caminin dev kubbesinin iç süslemeleri için kurulan iskeleler sökülmeye başlanırken, tamamı el işçiliği süslemeler de ortaya çıkmaya başladı. Cami, Kadir gecesinde ibadete açılacak.

Yapımına başlandığından bu yana yaklaşık 57 aydır inşaatı devam edilen Çamlıca Cami inşaatında artık sona geliniyor.

İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, cami inşaatında şu anda Bin 500 kişilik bir ekibin aralıksız çalıştığını ve inşaatın yüzde 95'lik kısmının tamamlandığını söylerken "Bütün planlarımızı önümüzdeki Ramazan ayı içinde Kadir gecesi camiyi ibadete açmak için yaptık. Caminin içinde ve atölyelerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Şu anda dev kubbenin altında kurulan iskeleler sökülmeye başlandı. Şu anda caminin her tarafından da çalışma eş zamanlı olarak devam ediyor" dedi.

Çamlıca cami, 7 metre 77 santimetre boyundaki dünyanın en büyük alemine sahip. 125 bin metrekare alanda yapımı devam edilen Çamlıca cami ayrıca kubbe kemerlerinin iç kısmına takılan 220 metre boyunda "Fetih Suresi"yle dikkat çekiyor. Caminin 72 metre yüksekliğinde 35 metre çapında dev ana kubbesi bulunuyor. Cami, 4'ü 107.1 metre, 2'si ise 90'ar metre uzunluğunda 6 minareye sahip. Bittiğinde 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği büyüklükte olan Çamlıca Camisi'nin bir başka özelliği ise herhangi bir afet anında sivil savunma anlamında kapalı alanları ile 100 bin kişiyi barındıracak şekilde planlanmış olması.

Cami bittiğinde Türkiye'nin en büyük cami kompleksi olacak. Cami 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde planlandı. 6 minareli camide, 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metre kare büyüklüğünde bir sanat galerisi olacak. Kompleksin içinde ayrıca sanat atölyeleri, kütüphaneler ve konferans salonları bulunacak. Kompleksin altında ise 3 bin 500 araç kapasiteli katlı bir otopark bulunuyor.

  Gebze platformu ile Çamlıca Cami’ne yaptığımız ziyaret gerçekten çok anlamlı oldu. Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle yapılan muhteşem eserlerden sonra Cumhuriyet döneminin de gelecek kuşaklara miras olması açısından böylesine bir Cami’nin yapılması gerçekten çok önemli. Büyük medeniyetler, geleceğe bıraktıkları dev eserlerle anılırlar. Türkiye Cumhuriyeti de köklü geçmişinden aldığı mirasla geleceğe dev eseler bırakırken, birer zafer anıtı dikiyor aslında. Biz de Gebze Platformu olarak yaptığımız gezi de canlı yayın yaparak Çamlıca Cami’ni görüntüledik. Geziye iştirak eden tüm platform üyesi gönül dostlarına teşekkür ediyorum.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981