İlk tahsilini 1923-1930 yılları arasında Ankara Gazi Mektebi’nde yapan İnalcık , orta öğrenimine bir yıl Sivas Muallim Mektebi’nde devam etmiş daha sonra Ankara Gazi Muallim Mektebi’nde tahsilini tamamlamıştır. Lise eğitimini ise Balıkesir Necati Bey Muallim Mektebi’nde yapmış ardından yüksek tahsil için Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde bulunmuştur.
Yeni Çağ Tarihi Kürsüsü’nde M.Göker , B.S.Baykal ve Fuad Köprülü’nün derslerini takip eden İnalcık 1940 ‘ ta mezun olurken Fuad Köprülü’nün dikkatini çekmiş , O’nun büyük takdirini kazanmıştır.
1952 yılında profesörlük unvanını alıncaya kadar sürekli eğitim ,araştırma ,yazma faaliyetlerine devam eden Halil Hoca , bu arada yurt dışındaki üniversitelerde de ders vermiş , beşikten mezara kadar ilim prensibini hayatının baş köşesine yerleştirmiştir.
Eşi Şevkiye Işıl Hanım , kızı Günhan , Hoca’nın bu eğitim aşkını daima desteklemiş , zamanının çoğunu araştırıp incelemeye yazmaya ayıran İnalcık Hoca’nın tarih sevdasına büyük saygı göstermişlerdir.
Araştırmalarını daima arşivlere ve belgelere dayandıran Halil İnalcık , sadece Osmanlı tarihinin dönemleri değil daha pek çok konuda muazzam çeşitlilikte çalışmalara imza atarken bize güzel bir arşiv bırakmıştır.
25 Temmuz 2016 yılında , çoklu organ yetmezliği sendromu sebebiyle Ankara’da hayata gözlerini yuman Profesör Halil İnalcık Hoca bugün arkasında sayısız öğrenci ve eser bırakmıştır .
O , Türkiye Cumhuriyeti’nin tarih taşlarından biri , günümüz gençlerine örnek gösterilecek şahsiyetlerdendir , bizimdir . Bıraktığı eserler sadece yazdıkları değil , kurduğu bizzat kuruluşuna önderlik ettiği açılışını yaptığı araştırma merkezleriyle yanı başımızda hala canlılığını muhafaza eden , yaşatacağımız tarihimizdir İnalcık Hoca .
İlgi alanımız ne olursa olsun Hoca’nın idealistliği ve azmi hepimize örnek , bıraktıklarıysa en güzel emanet.