Tarihi Milli Parklara Büyük Önem Verildi
Son yıllara kadar Çanakkale ve Afyon Kocatepe adı ile iki tarihi milli parkımız bulunuyordu.
AK Parti iktidarı şehitliklere ve milli parklara büyük önem verdi. Başta Sarıkamış ve Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkları olmak üzere, Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı, Kopdağı Savunması Tarihi Milli Parkları bizzat Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatları ile kurulup, şehitlerimizin şanına uygun anıtlar, abideler ve şehitlikler yapılması tarihi bir hizmet. Yıllardan beri bu bölgelerde belgesel çeken birisi olarak şehitliklerin nereden nereye geldiğini daha iyi gözlemliyorum.
Sarıkamış Şehitlikleri’ne 20 yıl önce gittim
Sarıkamış Şehitlikleri’nin 20 yıllık canlı şahidi olmak
Gazetecilik ve belgeselcilik, olayların ve zamanın canlı şahidi olmak demektir. 20 yıldır Sarıkamış Şehitlikleri’ne gidip, araştırma yapıp, belgesel çekimi yapmanın sorumluluğunu taşıyan gazeteci olarak, Sarıkamış bölgesinden son yaptığım tespitlerim gerçekten üzücü ve düşündürücü.
Sarıkamış Savaşları’nın canlı şahidi olan binalar yıkılıp yok olurken, toplu şehitliklerin hala tam olarak ortaya çıkarılmaması büyük bir eksiklik. Toplu şehitlikler bulunmalı, tarihi binalar tamir edilmeli.
Sarıkamış Şehitlikleri’ne ilk kez 2001 yılının temmuz ayında gitmiştim. Bugüne kadar birçok kez Sarıkamış’a gidip, belgesel çekimleri yapıp, sempozyum ve panellere katıldım. Konferans ve seminerler verip, belgesel gösterimlerine katılıp, konuşmalar yaptım. Hazırladığım Sarıkamış Şehitleri belgeselini hiç bir telif ücreti almadan televizyon kanallarına gönderiyorum.
Resmî ve özel kişi ve kurumlar tarafından Sarıkamış’la ilgili hazırlanan tüm yayınlar ve kitaplar toplanıp Sarıkamış Şehitler Müzesi’nde sergilenmeli.
Gebze Ticaret Odası Örnek Alınmalı
Gebze Ticaret Odası’nın daveti ile 10 ve 12 Ocak 2020 tarihlerinde, yeniden Sarıkamış bölgesindeyim. 20 yıl içinde birçok şey değişmiş, yatırımlar yapılıp yeni şehitlikler ortaya çıkarılıp, anıtlar ve yollar yapılmış. Devletimiz şehitliklere sahip çıkıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın talimatı ile çok büyük bir müze ve tanıtım merkezi yapılmış. Çok güzel bir hizmet, başta Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür borcumuz var.
Türkiye’deki meslek odaları ve sivil toplum yetkilileri, Gebze Ticaret Odası’nı örnek almalı ve bu bölgeye ziyaret ve iş gezileri düzenlemeli.
Gebze Ticaret Odası’nın düzenlediği Sarıkamış etkinliklerine, ASELSAN Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün başta olmak üzere ülkemiz ekonomisi ve sanayisinin lider kuruluşlarının temsilcileri ve organize sanayi bölgelerinin başkanlarının katıldığı bu önemli ve anlamlı toplantılara, Kars Milletvekilleri ve Kars Valisi’nin katılmaması büyük bir eksiklik. Vali Bey neden toplantıya katılmadığını veya neden bir vali yardımcısı göndermediğini açıklamalı.
Sarıkamış Ruhu Yaşatılmalı
Gebze Ticaret Odası heyetinin Sarıkamış’ta ilk ziyaret ettiği yer, Sarıkamış Allahüekber Şehitliği oldu. Burada Fatiha okundu, akşamda otelde çok güzel ve anlamlı, şehitlerin ruhuna uygun, güzel bir toplantı yapıldı. Ancak her toplantı, Gebze Ticaret Odası’nın toplantısı gibi olmuyor. Biz şehitleri anarken, yanımızdaki otelin bahçesinde gençler alkol partisi düzenleyip, disko müziği ile kendilerinden geçiyordu. Bu acı manzaranın belgesel görüntülerini çekerken, 105 yıl önce bu vatan için şehit olan 90 bin Mehmetçik genç geldi aklıma. Sarıkamış Şehitleri’nin ruhu yaşanmalı ve yaşatılmalı bunun için özel önlem alınmalı.
Sarıkamış Nasıl Milli Park Oldu
2003 yılında Gebzeli gazeteci arkadaşım Yılmaz Işık ile Sarıkamış’a belgesel çekmeye giderken yeni bakan olan Kocaelili siyasetçi Osman Pepe’nin Ankara’da düzenlediği basın toplantısına katılıp, Sarıkamış’ın tarihi milli park olması ile ilgili dosyamızı Osman Pepe’ye vermiş, Osman Bey yıllar sonra milli park çalışmalarının bu dosya ile başlatıldığını açıklamıştı. Aradan yıllar geçmesine rağmen, tam olarak çalışmalar tamamlanamadı. Ziyaretçi merkezi ve müze en kısa zamanda açılmalı.
Kafkas Cephesi ve Sarıkamış Harekatı ders kitaplarına girmeli
Daha önce Sarıkamış Şehitlikleri’nde samimi ve şehit ruhuna uygun, şov ve ranttan uzak, anlamlı ve önemli, Sarıkamış Şehitler ruhuna uygun toplantılar yapılıyordu. Gösterişler, şovlar yoktu.
Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili ve yetkililer Sarıkamış bölgesine özel önem vermeli, gençlerimize Sarıkamış ruhunu gerçek anlamda yaşatmak için çok güzel organizasyonlar yapmalı ve ders kitaplarında Kafkas Cephesi’nin tüm boyutlarını anlatacak bilgiler yer almalı.