Malazgirt’ten önce fetih edilen ilk caminin yapıldığı Sarıkamış Şehitler Yurdu Madalyalı şehir Karst’a, belgesel çekiyoruz. İlk kez Kars’a 20 yıl önce gitmiştim, birçok kez daha gittim. Serhat şehrimiz Kars yolundayız. www.iktav.com olarak yaptığımız araştırmaları sizlerle Devri Alem Belgesel TV Programı www.devrialem.tv olarak paylaşacağız.
GTO’dan Tarih ve Ticaret Forumu Turu
Yollardayız, Gebze Ticaret Odası’nın daveti ile serhat şehrimiz Kars’a, Sarıkamış Şehitlerini anmaya gidiyoruz. 11 bin metre yükseklikte GTO Başkanı Sayın Nail Çiler ile www.gebzegazetesi.com olarak söyleşi yapıyoruz.
Nail Bey, heyette Gebze, Darıca ve Dilovası Kaymakamları, Organize Sanayi Bölgelerinin başkanları ve birçok kurum temsilcisi olduğunu, amaçlarının bu bölgeleri tanıtmak ve Kars’ta iş forumu düzenleyerek, iş ve yatırım imkânlarını araştırıp, Sarıkamış Şehitlerini anmak olduğunu söyledi. Gerçekten güzel bir düşünce. Heyette çok önemli isimler var, ilk kez Kars’a ve Sarıkamış’a gidiyorlar.
Yolculuk iki saat sürdü
Anadolu’yu, havadan hem temaşa ediyor hem de belgesel çekiyorum, muhteşem manzara. Anadolumuz çok kıymetli, keşke değerini bilsek. Anadolu’nun büyük bir bölümünde kar yok, iklim değişiyor. Çölleşme tehlikesi kapımızı çalıyor. Çevre ve doğal güzelliklerimizi koruyalım. Anadolu çöl olmasın, çölleşmenin farkında olmalıyız.
Çıldır Gölü’nde Belgesel Çekiyoruz
Gebze Ticaret Odası Heyeti ile 2 saate yakın uçak yolculuğu ile geldiğimiz Kars’ta halk oyunları ekibi ile karşılandık. Kars’tan, bir zamanlar Osmanlı’nın eyalet merkezi olan Çıldır’a doğru hareket ettik. Kars’ta ilk durağımız, Çıldır Gölü oldu. Hafif kar yağıyor, hava buz gibi, eksi 10 derece.
Kışın donan göl, üzeri cam gibi buz olmuş. Atlı kızaklar ile göl üzerin de tur atılıyor.
Bölge turistlerin yoğun ilgisini çekiyor
www.devrialem.tv ve www.gebzegazetesi.com canlı yayın yapıp, belgesel çekimlerimizle tarihe not düşüyoruz.
Kars Kalesi’nde tarih yolculuğu
Kars şehir merkezinde, tarih ve kültür turu atıyoruz. Rehberimiz çok konuşan, kısa zamanda birçok bilgi vermeye çalışan birisi. Kendisinden çok önemli bilgiler alıyoruz. Bazen ilgisiz şeyler anlatsa da verdiği bilgiler önemli.
Sosyal medya çok önemli. Keşke onu, iyi ve güzel kullansak. Yeme, içme sofraları, aile-özel fotoğrafları, hakaret ve kötü niyetle kullanılmasa.
Yine sosyal medyanın iyi kullanma yararını gördüm. Kars’ta olduğumu öğrenen Kocaeli Karslılar Vakfı Eski Başkanı Mehmet Irak Bey arkadaşım, benimle çok güzel bir bilgi paylaştı. Rehberin hiç söz etmediği bu önemli bilgiyi, Kars Kalesi’nden sizlerle paylaşıyor, başta GTO Başkanı Nail Bey olmak üzere Mehmet Bey’e teşekkür ediyorum.
KISACA KARS TARİHİ
1853 – 1856 Osmanlı Rus Savaşı’nda, Kars’ın Rus ordularına karşı kahramanca savunulması sonucunda kazanılan 1855 Kars Zaferi nedeniyle, şehrimize verilen ‘’Kars Zafer Madalyası’ aynı zamanda Anadolu’da bir şehre verilen ilk ‘’Gazilik’’ madalyasıdır.
18 Kasım 1877’den 25 Nisan 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
Milli Mücadele döneminde, Karslılar önce Milli Şura sonra Cenub-i Garb-i Kafkas hükümetlerini kurmuşlardır.
30 Ekim 1920’de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu, Kars’ı alarak Türk topraklarına katmıştır.
ZAFER MADALYASI
1853-1856 tarihleri arasında, Osmanlı ile Rusya arasında yapılan Kırım Savaşı devam ederken, Osmanlı İmparatorluğu’nu sıkıştırmak amacıyla 14 Haziran 1855 tarihinde Rus Orduları Doğu sınırlarımızı aşarak, Kars şehrini muhasara etmeye başlamıştır. Müşir Mehmed Vasıf Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu 135 gün süren Rus kuşatmasına karşı Kars halkı ile birlikte kahramanca bir savunma yaparak 29 Eylül 1855 günü Kars Zaferi’ni kazanmıştır.
Sultan Abdulmecid'in fermanıyla 3 yıl süreyle vergiden muaf tutuları Kars şehrine unvanı verilmiş,. Naif Efendi tarafından madalya resimleri, Mr. Robertson tarafından madalya kalıbının hazırlandığı altın, gümüş ve bakırdan. "Kars Zafer Madalyaları" yaptırılmıştır.
Kars Zafer Madalyasının bir yüzünde Kars Kalesi, diğer yüzünde ise Sultan Abdulmecid Tuğrası bulunmaktadır. Madalyalar; 7 dirhem (13,4 gram) ağırlığında, 3,6 cm çapında altın, 29,7 gram gümüş ve 7 dirhem ağırlığında bakırdan 23,000 adet darp edilerek 1856 yılında Kars Zaferini kazanan askerlerimize ve şehit asker ailelerine dağıtılmıştır.
Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Envanter Defterinin 328, envanter numarasının 89. sırasında altın, 90. sırasında gümüş ve 91. sırasında bakırdan yapılmış olan "Kars Zaferi Madalyaları" bu müzede bulunmaktadır.
Kars'ın Rus Ordularına karşı kahramanca savunulması sonucunda; kazanılan 1855 Kars Zaferi nedeniyle, Şehrimize verilen, "Kars Zafer Madalyası" aynı zamanda Anadolu’da bir şehre verilen ilk Gazilik Madalyasıdır.(Kaynak: Mehmet Irak)