Turizm Bakanlığı geçen yıl yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerin listesini yayınladı. Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi tabii ki 3'er milyonun üzerinde ziyaretçiyle ilk iki sıradalar.
Bizi ilgilendiren Truva Antik Kentini 516 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesidir.
En çok ziyaret edilen 10 müze şöyle:
1.Topkapı Sarayı Müzesi: 3 milyon 767 bin
2.Ayasofya Müzesi: 3 milyon 196 bin
3.Efes Ören Yeri: 1 milyon 999
4.Konya Mevlana Müzesi: 1 milyon 735 bin
5.Denizli Hierapolis : 1 milyon 625 bin
6. Nevşehir Göreme A.Hava Müz.: 906 bin
7.Antalya Noel Baba Müzesi: 587 bin
8.Antalya Myra Ören Yeri: 544 bin
9. Çanakkale Truva Ören Yeri: 515 bin
10.Nevşehir Kaymaklı Yeraltı şehri: 415 bin
Buraya kadar güzel. Çanakkale'nin gözbebeği Truva Antik Kenti'ne yarım milyonun üzerinde turist gelmesi güzel. Ancak, muhakkak daha fazla olmalı. İlk 5'e girmeli.
Bunun için gerekenler aylardır bu kentte konuşuluyor. Neyse şimdilik geçelim, bu konuya döneceğiz.
Bir başka rakam vereyim:
Çanakkale Merkez'de, yani Truva'ya 35 kilometre uzaklıktaki il merkezinde 2010 yılında yerli ve yabancı 260 bin kişi kalmış ve 358 bin geceleme olmuş.
Bu şu demek: 515 bin kişi Truva'yı geziyor sadece yarısı Çanakkale'de kalıyor. Hem de ortalama konaklama süreleri gün olarak; 1.3… Yani 1.5 gün bile kalmıyorlar.
Yabancı turistlere bakacak olursak; Çanakkale Merkez'de 135 bin turist kalıyor ve bunların toplam geceleme sayıları 176 bin.
Şöyle düşünebiliriz: Truva'ya 500 bin ziyaretçi geliyor. Bunların yarısı; 250 bini yabancı turist olsa, 120 bini Truva'yı görüp gidiyor.
Yani, Çanakkale'nin dibine kadar gelip de, uğramadan geçen on binlerce turist var.
Bir başka anketten söz edeceğim:
Turizm rehberleri arasında yapılan bir ankette Türkiye'de mutlaka gezilmesi gereken en önemli 10 yer sıralaması yapılmış. Ancak Truva ve Bozcaada ilk 10'da yok. Assos, Gelibolu, Kaz Dağları hiç yok.
Zaten, Truva'ya otobüslerle turistleri getirip, gösterip sonra da konaklayacakları yere götürenler bu rehberler ve onların acenteleri değil mi? Neyse yine geçelim.
350 profesyonel turist rehberinin katıldığı ankete göre, mutlaka gezilmesi gereken en önemli 10 tarihi ve kültürel yeri de verelim:
1. Efes
2.Kapadokya
3.İstanbul
4.Pamukkale
5.Ayasofya
6.Nemrut Dağı
7.Mardin
8.Afrodisias
9.Topkapı Sarayı
10.Bergama
Çok küçük farkla ilk on dışında kalan, Truva ve Bozcaada'nın da yer aldığı yerler de şöyle;
Hattuşaş, Truva, Sagalassos, Ankara ,Ani Harabeleri, Göbekli Tepe, Milet, Likya Kaya Mezarları, Knidos, Apollon Tapınağı-Didim, Patara, Sümela Manastırı, Urfa, Gaziantep Mozaik Müzesi, Antakya, Bursa Camileri, Doğu Karadeniz, Termessos, Sivas Divriği Camii, Sümela Manastırı, Van ve Civarı, Selimiye Camisi, Aspendos. Laodikya, Olympos, Çatalhöyük, Bozcaada, Konya-Mevlana Müzesi.
Şimdi şöyle düşünebiliriz; turizm cenneti Çanakkale'nin neyi eksik? Yeterli tanıtım mı yapılmıyor, alt yapı eksikliği mi var?
Kuşkusuz tanıtım eksikliği var ama tanıtım da alt yapı ile oluyor. Çanakkale'nin birkaç zamandır gündemini işgal eden Kruvaziyer Limanı belki de Çanakkale'ye çağ atlatacak bir projedir.
Bakın İzmir'e, kruvaziyer turizmi ile 500 binin üzerinde turist geldi, hedefleri bir milyon. İzmir'e bu kadar turist gelmesinin nedeni Efes'e olan yakınlığıdır.
Çanakkale'nin de Truva'sı var ve kruvaziyer rotalarının başlangıç noktası İstanbul ile İzmir'in tam ortasında…
Kruvaziyer Limanı yapılırsa, birkaç yıl içinde Çanakkale'ye 200 bin turist gelecek ve tanıtım sayesinde kente başka yollarla gelen turist sayısı artacak, ard arda yıldızlı oteller inşa edilecektir. Bundan kesinlikle Biga da kazanacaktır.
Bu hayal değil. İzmir işte böyle patlama yaptı. Ve her şeyiyle Çanakkale, küçük bir İzmir'dir…