TARİHİ PROJELER HAYAT BULACAK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Raşit Fidan’ın katılımıyla Darıca’da önemli toplantı düzenlendi. Gebze-Darıca-Dilovası ve Çayırova’da yazar, şair, tiyatrocu, müzisyen, halk ozanı, belgeselci, ve kültür adamlarıyla gerçekleşen toplantıda Kocaeli Kültürü adına çok önemli konular konuşuldu.
FİDAN’DAN TARİHİ AÇIKLAMALAR
Ali Yeşildal Kocaelİ Büyükşehir Belediyesi Genel sekreter yardımcılığına atanmasıyla göreve gelen yıllardır Koaceli Büyükşehir Belediyesinde görev yapan yeni Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Raşit Fidan Kocaeli ve Gebze bölgesi kültürü adına, çok önemli bilgiler verdi. Mart ayında düzenlenecek Kocaeli Mustafa Paşa sempozyumu ile kültüre ışık tutacaklarını 2017 Şubat ayında uluslararası darbelerle ilgili panel düzenleneceğini kaydetti. Fidan şunları kaydetti, “Kocaeli Büyükşehir olarak , başta sayın Başkan Karaosmanoğlu talimatları ile kültürel çalışmalara önem veriyoruz, Kocaeli kentinin kültür değerlerini ortaya çıkarmak, kültür gezileri düzenlemek, bilim merkezlerinde gençlere bilimi sevdirecek toplantılar düzenlemek, Kocaeli’de kent müzesi oluşturmak adına, bildi doküman ve belge topluyoruz. Bu konuda herkesten bilgi ve destek bekliyoruz” dedi.
OSMAN HAMDİ BELGESEL FİLM FESTİVALİ ÖNERİSİ
Toplantıda ben de Kocaeli kültürü adına Osman Hamdi Beyin önemli olduğunu belirterek, “Osmanlı döneminin en önemli kültür adamı olan Abdülhamit Han tarafından görevlendirilen ilk basın yayın genel müdürü, ilk müzecisi Osman Hamdi Beydir. Türkiye’nin ilk belgeselci diyeceğimiz, Osman Hamdi Bey ve Eskihisar adına bir festival organize edilip Kocaeli’nin kültür değerleri, Kocaeli İletişim Fakültesiyle beraber belgeselleştirilerek gelecek kuşaklara aktarılır. “ şeklinde görüşlerimi bildirdim. Ayrıca Çoban Mustafa Paşa adına panel düzenlenmesinin önemine değinerek “Sadece Kocaeli değil, ülkenin önemli ve örnek devlet adamlarından birisi olan Çoban Mustafa Paşa, servetini, insanlara bırakmış, bir vakıf insanı. Bu değerin, bir panelle anılacak olmasın çok önemli. Bu bakımdan , sempozyum, Gebze tarihinde ilk olacak. Çoban Mustafa Paşa’ya da vefa değerini gösterecek.” Diye konuştuk.
TOPLANTIYLA İLGİLİ BİLGİLER
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Raşit Fidan, Kocaeli’nin kültür değerlerinin markalanması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Fidan bu amaçla kentin değerlerini yansıtan bir müzenin de proje halinde olduğunu kaydetti. Dün akşam Gebze bölgesindeki yazar, şair, tiyatrocu ve kültür-sanat kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Fidan, belediye olarak yapmayı planladıkları projeler hakkında da bilgi verdi. Kocaeli’nin kültürel değerlerini yaşatmak için çeşitli çalışmalar yapılacağını belirten Fidan, özellikle yemek, müzik ve kültürel değerlerin öne çıkarılması için çeşitli projeler geliştirdiklerini, bu çalışmaların sonunda kentin değerlerini yansıtan bir müze kurulabileceğini dile getirdi. Fidan ayrıca, 24-26 Mart tarihinde Kocaeli tarih sempozyumu yapılacağını ve ‘Kuruluş’tan Kurtuluş’a’ sloganıyla kültür gezilerinin başlatılacağını da sözlerine ekledi. Yerel sanatçılar önerilerini sundu Toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ercan Yamen ve Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi Müdürü Ufuk Eser’in yanı sıra Gebze bölgesindeki yazar, şair, tiyatrocu ve kültür-sanat kurumlarının temsilcileri katıldı. Toplantıya katılan yaklaşık 40 kişi sırayla söz alarak görüşlerini belirttiler ve önerilerini sundular.