İstanbul’da düzenenen tarihi bir çalıştaya katıldım. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın desteği ile Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen Dijital Medya Çalıştayı’nda konuşma yapıp, sorular sordum.

Beşiktaş’ta Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde düzenlenen, Geleceğin Medyası Dijital Medya Dünyası Çalıştayı ile ilgili  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Sn. Bekir Şahin ile İletişim Başkanı Sn. Prof. Dr. Fahrettin Altun’un konuşmalarını, Devri Alem Belgesel Programı www.devrialem.tv  ve Gebze Gazetesi www.gebzegazetesi.com  olarak canlı yayınlayıp, 46 yıllık gazeteci olarak yeni medya dünyasına ayak uydurdum.

https://fb.watch/44hq4dEOwC/

https://www.facebook.com/belgeselciismail/videos/1935829043238360/?d=n

***

İletişim ve RÜTÜK Başkanları ile Konuştuk

Dijital Medya Dünyası Çalıştayı’nda çok önemli konular konuşuldu. Türkiye’nin birçok ilinden gelen gazeteci meslektaşlarımızla hasret giderdik. Ailesi Gebze’de oturan ve Gebze İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ile   Gebze’yi konuştum. RTÜK Başkanı ve 25 yıllık arkadaşım Ebubekir Şahin ile geçmiş anıları tazeledik. Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan ile çalıştayı değerlendirdik. Haber Türk TV Program Yapımcısı Veyis Ateş ile TV programcılığını konuştuk. Türkçe Konuşan Ülkeler Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Güngör Yavuzarslan ile Kerkük ve Bartın anılarını konuştuk. Medya Derneği Başkanı Ekrem Kızıltaş ile geçmişte birlikte program yaptığımız TV 5 anılarını hatırladık. Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Varol ile Anadolu Basın Yayın Derneği hatıralarını konuştuk. Karabük TV’nin sahibi değerli arkadaşım Osman Çetinkaya ile hasret giderdik. Kocaeli 41 TV Yayın Yönetmeni Ahmet Bey’le Kocaeli’yi konuştuk.

***

Geleceğin Medya Mesleği Nasıl Olacak ?..!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı destekleri ile İstanbul’da düzenlenen, Türkiye’nin birçok bölgesinden gazetecilerin katıldığı Dijital Medya Çalıştayı’na katılıp, söz alarak gazetecilik anılarımla basın tarihimizin 50 yıllık geçmişine ışık tutup, medyamızın geleceği ile ilgili   uzmanlara sorular yöneterek, gelecekte medya mesleğinin nasıl ve hangi araçlarla yapılacağını sordum.

***

Dijital Dünya Çalıştayı’n da Konuştum

İletişim Başkanlığı’nın destekleri ile düzenlenen, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile ulusal ve yerel medya mensuplarının katıldığı çalıştayda söz alarak, basın tarihinin 50 yıllık geçmişi halkında şu bilgileri verdim;

“...50 yıla yakın yerelden genele gazete sahipliğinden belgesel yapımcılığına, medyanın her alanında görev yaptım. Halen TGRT Belgesel TV’de her gün belgesellerim yayınlanıyor. Dünyanın 80’e yakın ülkesi ve Türkiye’nin her yerinde belgesel çektim. Basın meslek kuruluşlarında aktif görev aldım. Avrasya Gazeteciler Derneği Başkanı ve TDGF Başkan Vekili olarak görev yapıyorum.

Biz yıllar önce TRT ve Anadolu Ajansı muhabirliği yaparken, video kasetlerimizi ve fotoğraflarımızı TRT ve Anadolu Ajansı’na otobüslerle gönderip, telefonla haber yazdırmak için basın önceliğimiz olmasına rağmen saatlerce TRT ve Anadolu Ajansı’na telefonun bağlanmasını beklerdik.

Gebze’de 37 yıldan beri yayınlanan Gebze Gazetesi’nin  www.gebzegazetesi.com sahibiyim. Gebze’de basacak matbaa olmadığı için iki yıl İzmit’te bastırıp daha sonra Gebze’ye otomatik gazete dizgi ve baskı makinasını getirdim. Başka gazetelerin yayınlanmasına da yardımcı oldum. Gebze Gazetesi’nde fotoğraf basmak için önce olay yerinde çektiğimiz fotoğrafı fotoğrafçıda siyah beyaz karta bastırıp, İstanbul’a giderek klişe yaptırıp, Gebze’de gazetemize basabiliyorduk. Bu işlemi en az üç günde yapabiliyorduk.

Bugün çalıştay adını alan, Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nün o yıllarda düzenlediği eğitim seminerleri, en az üç gün sürerdi. Anadolu ve milli mücadele basını ile ilgili verilen bilgiler çok önemliydi.

Daha sonra medya adını alan basın tarihimiz ile ilgili bir müze kurulsa, çalıştay ve eğitim seminerleri sürekli yapılsa, basın ve medyamızın geçirdiği evreler genç gazetecilere en iyi şekilde verilse çok güzel ve yerinde olur...”

Özetle bu şekilde görüş, öneri ve 50 yıla yakın basın tarihimizin canlı şahidi olarak yaptığım konuşmada bilgi verdikten sonra, çalıştaya katılan uzman ve akademisyenlere şu soruyu sordum.

Meydanın Gelecek 20 Yıl Öngörüsü

“...Medyada hızla gelişme devam ediyor, halen gazetecilik ve belgeselcilik yapıyor, elimdeki cep telefonumdan çalıştayı Gebze Gazetesi ve Devri Alem TV olarak canlı yayınladım. İletişim Başkanı Sayın Fahrettin Altun ve RTÜK Başkanı Sayın Ebubekir Şahin’in konuşmalarını canlı yayınlayarak, dijital medya dünyasına yarım asırlık bir gazeteci olarak, zorda olsa ayak uydurmaya, gazetecilik mesleğini sürdürmeye çalışıyorum. Çok sayıda iletişim fakültemiz var, birçok mezun veriyor. Acı ve üzücü, bugün genç gazetecilerde maalesef bu çalışma heyecanını göremiyorum. Gerçek anlamda, gazeteci ve belgeselci elaman bulamıyorum.

Şimdi merak edip sizlere soruyorum;

Bana 30 yıl önce medyanın bugünkü teknolojik gelişmesi rüyamda gösterilseydi inanmaz, böyle bir şey olur mu derdim…

Dijital medyanın gelecek 20 yılı ile ilgili öngörünüz ne? Medya teknolojisi 20 yıl sonra ne olacak? Basın, yayın, medya sektörü 20 yıl sonra nasıl yapılacak? 20 yıl sonranın gazetecileri ve medyacıları nasıl olacak ve nasıl çalışacaklar?”

Aldığım Cevap Beni İkna Etmedi

Dijital Medya Dünyası Çalıştayı’nda bu konularında konuşulacağını merakla bekledim, konuşulmadığı için en son söz alarak bu konuşmayı ve soruyu sormak zorunda kaldım…

Benim sorduğum soruya, uzman konuşmacı Türk medyasından cevap vermek yerine Time Dergisi ve diğer yabancı ülke medyasının dijital medyaya nasıl geçtiğini anlatarak cevap verdi. Keşke bu konunun uzmanları geçmişin medya teknolojisini bilerek, geleceğin medyası halkında bilgi verip, geleceğin medya mensuplarını yetiştirseler.

Geçmiş bilinmeden gelecek olmaz.

Geçmiş, geleceğin aynasıdır, ders almalıyız…

Geçmişi unutmayıp geleceğe bakmalıyız.

Geleceğin medyasına hazırlık yapmalıyız.

Devlet kurumları ve üniversitelerimize tarihi görev,

Geleceğin medyası ve gazetecilerini yetiştirin.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981