Polatlı ve Haymana Cephelerindeki Şehitlerin Mezarları Araştırılıyor!
Orman Su işleri Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzun süredir araştırma ve çalışma yaparak Kurtuluş savaşının en önemli cepheleri olan ve çok çetin çarpışmaların yapıldığı Sakarya Meydan Muharebesinin gerçekleştiği Ankara’nın Polatlı ve Haymana bölgelerindeki savaş alanlarının tarihi milli park ilan edip şehitlikleri tek tek tespit etmeye başladı.
Kurtuluş Savaşında en çok şehit verilen bölge olarak bilinen Polatlı ve Haymana bölgesinde Devr-i Alem belgesel programı olarak araştırmalar yapıp Haymana Kaymakamı, Haymana Belediye Başkanı ve Polatlı Belediye Başkanı ile görüşerek bilgiler aldık. Sakarya Meydan Muharebesiyle ilgili önemli araştırmalar yapan Polatlı Tarihi Mekanlar Araştırma Merkezi Kordinatörü Emekli Albay Kadim Bey’le görüşüp canlı yayın yaptık.Videomuzu www.gebzegazetesi.com web aresimizden izleyebilirsiniz.
Gerek Tarihi milli parklar ve gerekse Başkomutanlık Meydan Muharebesinin yapıldığı Afyon’daki İstiklal Muharebesiyle ilgili Doğu Koruma Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş önemli bilgiler verdi. Önemli özet kısımlarını sizlerle paylaşıyorum.
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş :
“ Türkiye'nin ilk üç boyutlu milli mücadele gösteri merkezi “
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş Afyonkarahisar’da yapımı tamamlanıp hizmete açılacak Büyük Taarruzu ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatacak İstiklal Tanıtım merkezi’nin Türkiye'nin ilk üç boyutlu milli mücadele gösteri merkezi olacağını açıkladı. Genel Müdürlük olarak Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun tarihe olan ilgisi ve bize olan desteği ile tarihi milli parklara büyük önem vermekteyiz
Tarihi yerleri ortaya çıkarıp tarihi dokuyu koruma konusunda kendimize vizyon ve misyon yükledik. Tarih ve kültür bilincinin oluşmasında tarihi milli parklar çok büyük değerimiz. Son yıllarda kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Başkomutan Tarihi Milli Parkı ile Nene Hatun Tarihi Milli Parkı zaferler tarihimiz açısından çok önemli yere sahiptir.
Alt ve üst yapı düzenlemelerini yaparak Kültür ve Turizm bakanlığına devr ettiğimiz Çanakkale-Gelibolu Tarihi Milli Parkı’na Türkiye’nin 81 ilinden hem otobüs hem de uçaklarla gençlerimizi şehitliklere götürerek gençlerimizde milli tarihi şuuru oluşmasına katkı sunuyoruz. Gençlerimiz için bu bölgelere kamplar kurarak, ecdadımızın tarihte neler yaptığını gelecek nesillere aktararak şehitlerinize vefa borcumuzu ödüyoruz.
Sakarya Meydan Muharebesi’nin yapıldığı Polatlı ve Haymana bölgelerini tarihi milli park ilan ettik; burada çalışmalarımız devam ediyor. Kars Sarıkamış Allahuekber Dağları Tarihi Milli Parkı için çok büyük yatırımlar yaptık. Maraşal Fevzi Çakmak’a göre Tarihimizin ikinci Plevnesi olan Bayburt Kop dağları’nın tarihi milli park olması için çalışmalarımız devam ediyor.
* İstiklal Tanıtım Merkezi Türkiye’de Bir ilk
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş Afyonkarahisar’da yapımı tamamlanıp hizmete açılacak Büyük Taarruzu ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatacak olan Panoramik bir müze niteliğindeki “Başkomutan Tarihi Parkı Ve İstiklal Tanıtım Merkezi”, binası ile ilgili bilgi verdi. Genel müdür Nurettin Taş merkezin “ Türkiye'nin ilk üç boyutlu milli mücadele gösteri merkezi ve 3. tanıtım merkezi olma özelliğini taşıdığını açıklayarak, dünyada panoramik sunum tekniği kullanan böyle bir merkezin örneklerinin son derece az olduğunu söyledi. “Başkomutan Tarihi Parkı İstiklal Tanıtım Merkezi, Kurtuluş Savaşı öncesi, savaş anı ve savaş sonrası, panoramik sunum tekniği ile ziyaretçilere zaferler tarihimiz anlatılacak” dedi
* Başkomutan Tarihi Parkı İstiklal Tanıtım Merkezi Panoroma Binası
Afyonkarahisar 26 Ağustos Panoraması ve Müştemilat külliyesi ; giriş, projeksiyon alanı, panoramik resim alanı, 78m2 lik alışveriş alanı, idari bürolar, teknik odalar, Mescit ve sosyal hizmet birimlerinin 26 Ağustos Tabiat Parkı içinde yer alması ve Tabiat Parkı içinde kafeterya ve lokanta hizmetinin bulunması nedeniyle tabiat parkının zaferler tarihimizi canlandırması hedeflendi.
İstiklal Tanıtım merkezi binasının toplam inşaat alanı 3036 m2 olup, panoramik alan yalnızca resimden oluşmakta olup, teknik destekleri resmin aydınlatılması ve savaşın sesli ifadesinden ibarettir.
İstiklal Tanıtım Merkezi Binası bodurumsuz ve 2 katlı olarak tasarlanmış olup, 66 otomobil ve 10 otobüs kapasiteli iki ayrı otopark bulunmaktadır. Binanın çevresinde ise toplam 17.838 m2 yeşil alan bulunmaktadır. Sanatsal kısımlarının, eskiz, storyboard, 3 boyutlu trakit kaya üretimi ile maketler yapılarak bölgenin coğrafyası canlandırılmıştır..