Türkiye genel seçime gidiyor. 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye’nin en önemli seçimi yapılacak. 7 Haziran seçimleri sadece bir genel seçim değil, Türk Siyasetini yakından ilgilendirecek Türkiye’nin başkanlık sistemine geçip geçmeyeceğinin de oylanacağı bir seçim. Bu seçim için Tüm siyasetçiler meydanlarda. Sadece Siyasetçiler değil, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’da, Toplu açılış törenleri adı altında meydanlara çıkıp konuşmalar yapıyor.
Seçimlere 23 gün var. Kamuoyuna baktığımız da vatandaşlarda seçim heyecanı yok. Miting alanları heyecanlı değil, liderlerin yaptığı vaatler sıradan gibi. Direk ekonomiyi ilgilendiren açıklamalara ve vaatlere rağmen vatandaşta halen seçim heyecanı yok. Parti liderleri neredeyse vatandaşa ekonomik olarak çalışmadan maaş bile verme vaadinde bulunuyor.
Bu seçimde ilk defa vatandaşın ekonomik gücü ilgi alanına girdi. Önceden laiklik, din, Atatürkçülük ve diğer değerler üzerinden siyaset yapılıyordu. Bu kez bu tür olayların olmamasına rağmen, parti liderlerinin bol keseden vaatten bulunmasına da vatandaş nedense ilgi göstermiyor, seçimlere heyecan duymuyor.
Vatandaşın seçime ilgi duymaması her bakımdan önemli. Bu bir anlamda vatandaşın umudunu yitirdiğinin de işareti olabilir. Seçimlerde vatandaş karşısına çıkan milletvekili adayları seçimlerden sonra ortada gözükmüyor.
İsterse bir anket yapılsın. Şuan Kocaeli bölgesi ve Gebze sokaklarında acaba kaç kişi kendilerini Ankara’da temsil eden milletvekillerinin isimleri tek tek sayabilecek. Bu konuda bir anket yapılsa vatandaş neden seçime ilgi göstermediği daha iyi anlaşılacak. CHP dahil tüm partiler adaylarını Ankara’dan tespit ettiler. AK Parti bile hiç tahmin edilmeyen bir aday listesi ile vatandaş karşısına çıktı. MHP ise birinci sıraya Kocaeli ile ilgisi olmayan bir adayı getirip oturttu. Elbette adaşlarımızın şahsına bir şey söylemiyoruz. Her biri çok değerli ve kıymetli isimler. Ancak bunun vatandaş nezdinde fazla bir yeri yok. Aday tespiti sırasında bile aday adayları vatandaştan fazla bir şey istemedi. Parti teşkilatları bile adayların tespitinde etkin olmadı. Bu durum adaylara karşı ister istemez vatandaş nezdinde bir mesafe bıraktı. Dolayısıyla vatandaş tespit edemediğim adayın seçimine neden ilgi göstereyim sorununu sormaya başladı.
Bu seçim her bakımdan önemli. Seçimlerde nasıl sonuç alınacağı henüz belli değil, bütün denklemler meclisin dördüncü partisi HDP nin barajı aşıp aşmayacağı üzerine kurulmuş durumda. Seçim anketlerinde çok farklı sonuçlar gündeme geliyor. Bakalım HDP barajı aşacak mı aşmayacak mı? Her şey HDP’nin barajı aşıp aşmamasına bağlı.
Şayet, HDP barajı aşıp meclise girerse yeniden koalisyonlar kapısı açılırsa bu kez yeni bir seçimin gündemde olduğu siyasi gözlemciler tarafından dillendiriliyor. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan seçimlerden birinci çıkan partiye oda muhtemel ak parti hükümeti kurma görevi verecek. Ancak koalisyon görüşmelerinde istenen sonuç alınamayacağı için sayın Erdoğan yetkisini kullanarak meclisi fesh edip Türkiye’yi erken seçime götürmeyi de planladığı siyasi kulislerde şimdiden konuşuluyor. Seçimlerde vatandaşların heyecanı olmasa da Ankara ve siyasiler çok heyecanlı bakalım seçimlerden sonra neler yaşayacağız. Hep birlikte göreceğiz.
HAYATIMIZ SEÇİMLERLE GEÇİYOR
Bugüne kadar çok seçim gördük. Çok seçim yaşadık. Seçmen olarak kimleri seçmedik ki. Vekiller seçtik başkanlar seçtik, muhtarlar seçtik, hayatımızın neredeyse büyük çoğunluğu seçim gündemiyle meşgul oldu. 7 Haziran’da yine sandık başına giderek vekillerimizi seçeceğiz. Şimdiden seçimlerin milletimiz, memleketimiz ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.
İLK SANDIĞA NE ZAMAN GİTMİŞTİM
İlkler çok önemli. Hepimiz seçmen olarak, ilk sandığa gittiği günleri hiç unutmayız. Heyecanla ve vatandaş olmanın gururu içerisinde sandığa gidip oy kullanma, büyük mutluluk ve keşifdi. Hele küçük yaşlarda evde büyüklerin konuştuğu seçim ve siyaset sohbetlerini dün gibi hatırlıyorum. Ben ilk kez seçmen olarak 12 Eylül darbecilerinin yaptığı anayasa için evet-hayır oylamasına katılmıştım. Anayasanın ne olduğunu bilmeden bir gizli güç bizleri yönlendirerek, anayasaya evet deyin ki bu darbeciler gitsin diye sadece bize değil, bütün ülke insanına empoze ederek, yüzde 92 oranın anayasaya evet oyu çıktı. 7 Haziran seçime giderken, geçmişi düşüneceğim.12 Eylül darbesi anayasası için verdiğim oydan sonra, 83 deki genel seçimler Özal’ın seçilmesi, Anavatanlı yıllar, Demirel, Erbakan, Türkeş gibi eski siyasilere siyasi haklarını iade edilme referandumu, Anavatanın kaybederek, Demirel ve İnönü’nün hükümet kurması, Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz’ın kazandığı seçimler, Demirel’in Cumhurbaşkanı olması, Ecevit, Bahçeli, ve Mesut Yılmaz’ın hükümet kurmasına zemin hazırlayan seçimler, Erbakan’ın başbakanlığında Çiller ile birlikte kurduğu koalisyon hükümetine zemin hazırlayan seçimler, 28 Şubat süreci darbesinin siyasete müdahalesi, Ecevit’in başbakanlık yolunu açan seçimler, Ecevit’in hastaneden hasta yatağında Türkiye’yi idare etmesi ve Ak Parti’nin siyaset sahnesine çıkması, Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasaklı olması Abdullah Gül’ün kurduğu Ak parti hükümeti ve Erdoğan’ın Başbakan olarak hükümet kurduğu ve daha sonra üst üste seçim kazandığı AK partili yıllar. Son seçimde ise Cumhurbaşkanının halk tarafından direk olarak seçilmesi ve Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği seçimler. Simdi de 7 Haziran seçimlerine gidiyoruz.
Geçmiş 35 yıllık siyasi mücadele ve seçimlerle geçen koca bir ömür, Bu siyasi yarışta kimlere oy vermedik ki ne büyük umutlar, ne büyük beklentiler, ne güzel hayallerle sandık başına gidip, vatandaşlık görevini seçmen olarak yapmanın huzur ve mutluluğu içerisinde oylar verip, vekiller, bakanlar, başbakanlar ve cumhurbaşkanları seçmiştik. 7 Haziran’da yine sandık başına gideceğiz. Yine vekilleri seçeceğiz. Seçim hiç bir parti için çantada keklik değil, Ak parti bugün önde gözüküyor olabilir, ancak bir önceki seçimde aldığı oyun altına inerse siyasi tartışmalar bitmeyecek ve daha da alevlenecektir. Bu seçim liderler seçimi olarak Türk siyasi tarihine geçecek. Siyasi hayatımızda önemli izler bırakacaktır. Bu seçimlerin en güzel tarafı liderlerin ve siyasetçilerin kavgalarına rağmen, seçmende hiç bir gerginliğin yaşanmaması. Seçmenler açısından Türkiye en sakin seçime gidiyor. 7 Haziran seçimlerinin millet, memleket ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum ve tüm siyasetçilerimize başarılar diliyorum.