Dünkü Hereke İpek halılarıyla ilgili yazım ve Milli Savunma Bakanı Herekeli Fikri Işık beye hitaben yazdığımız yazı büyük ilgi uyandırdı. Devri Alem Belgesel programını izleyen 49 yıldır Uluslararası Turist rehberliği yapan, 47 yıldır Türk Halıcılığı ve Hereke İpek halılarıyla ilgili araştırma yapan Sayın Aydın Eroğlu’ndan bir telefon aldım. 
 
  Kendisini Türkiye’nin tanıtımına adayan Hereke İpek halılarına sahip çıkılması gerektiğini her vesileyle vurgulayan Aydın bey, Türkiye’nin özellikle Kocaeli bölgesinin Hereke İpek halıcılığına sahip çıkmasını ve Hereke halıcılığı Çin’in taklidinden kurtarması gerektiğini söyledi. 
 
  Çanakkale’ye yapılacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün adının 1915 Çanakkale Barış Köprüsü olması için çalışmalar yaptığını, bunun için Hereke’de elde dokunan barış Köprüsü’nün resminin yer aldığı bir halı yaptırtarak bunu Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı’nın İstanbul’da ki toplantısında kendisine bilgi verdiğini söyledi. Sayın Bakan’ın kendisini dinlediğini, yetkilere talimat verdiğini, Hereke İpek Halıcılığıyla ilgili ayrıntılı bilgi ve rapor istediğini söyleyen Sayın Eroğlu, Hereke İpek ve Türk halıcılığının dünyaya tanıtılması konusunu adadığını söylüyor. Sayın Eroğlu ile yaptığımız söyleşiyi sizinle paylaşıyorum.

HEREKE HALILARINA SAHİP ÇIKILMALI

49 yıllık rehberim. 43 yıldır bu konuda ilgiliyim.  49 yıl önce rehber oldum. 47 yıl önce bir yerde duvarda bir halı resmini görüp  nedenini sordum.  “Bu halıyı çok beğenip aldık, duvara astık.” dediler. Her gelen onlara bu halıyı nerden aldıklarını sordu. O zaman anladım ki ben en iyi rehberde olsam ne kadar ömrüm var ki. Bu aynı şey Cumhurbaşkanımız içinde geçerli. Bu memleket için savaşan herkes için geçerli. Hepimiz fâniyiz belli bir zamana kadar Türkiye’nin tanıtımı içi çalışıyoruz. Ama duvara astığınız halı 500 senede geçse sizi temsil eder. 795 yıllık Selçuklu halıları İstanbul’da. Ben bu işe baş koydum çünkü Türkiye’yi daha uzun daha iyi temsil edecek başka bir şey yok. Bu işi öğrenmem lazım dedim. Kitaplar aldım 4 sene çalıştım. Halı konusunda çok bilgi sahibi oldum. Ondan sonra halıcılar da şaşırdı. Ben de bunları ders olarak vermeye başladım.
Bu iş doğru dürüst yapılsın, Çin’de yapılan halılar, Hereke markasıyla ipek halı diye dünyaya sunulmasın. Türkiye kendisine miras olan bırakılan bu işe sahip çıksın diye uğraşıyoruz.

DÜNYAYA MAL OLAN HEREKE HALISI

Hereke dünyaya mal olmuş bir halıdır. Örneğin Barış Halısı dünyada iki tane var Hereke’de dokundu. Birisi Çanakkale’de, Avustralya Başbakanına verildi. İkincisi de ben de. Bunu yapan arkadaş Hereke Halıcılar Derneği Başkanı, Han Halı’nın sahibi Erhan bey. Bunu aldım Sanayi Bakanı’na götürdüm. Benim derdim Hükümetin bu işe sahip çıkması. Ülke olarak bu işe sahip çıkacak el verecek kişilere ihtiyacımız var. Bakan beye benim çalıştığım firma dünyada 6 tane Halı Oscar’ı aldı. Milli ve yerli proje olarak marka ürettik. Bunlarla kazandık bu ödülleri. Burada yapılan bir Hereke halıcısı var. Bu ipek halıda

 Mehmetçiğin kollarında olan İngiliz subayının taşındığı heykel, Çanakkale köprüsü ve Mustafa Kemalin sözü vardı. Bu tamamen Çanakkale’de yapılacak 1915 Köprüsü, Barış köprüsü olsun dedik. Bu reklamı daha iyi yapamazsın. Bu köprüye o isim verilirse her gün 137 gemi geçiyor oradan. Onlar dünyaya bu mesajı götürecek. Biz 3 milyon değil 30 milyon göçmen alsak bizi anlamıyorlar. Dünyaya barış mesajı vermemizin en güzel göstergesi olur. Bakan bey bizimle görüşeceğini söyledi. Dünya markasını Kocaeli sahiplenmediği için Çin sahiplendi ve herke markasıyla dünyaya satıyor. Ben bu duruma ihanet diyorum. Dedelerimiz bunu marka yapmışlar bizde maalesef onların mirasyedi torunlarıyız. 

EROĞLU’NUN SİTEMLERİNİ ANLAMALIYIZ

Sayın Eroğlu ile yaptığımız görüşmeler özetle böyle. Gerçekten Kocaeli bölgesinde bir Aydın Eroğlu’na ihtiyaç var. Gençlik yıllarımızda Hereke’de Gebze ve Dilovası köylerinde her evde bir iki ipek halı tezgahı vardı. Geçimleri insanların Hereke ipek halılarındandı. Cumartesi günü Hereke’de açık ipek halı pazarı oluşuyordu. Dünyanın bir çok bölgesinden ipek halıcıları Hereke’ye gelip elde dokunan halıları satın alıyorlardı. Ama bugün halıcılık giderek öldü. Hereke bölgesi iki bakan ve bir da Kültür Bakan Müsteşarı yetiştirmesine rağmen Halıcılığın içinde bulunduğu durum Kocaeli adına büyük bir ayıp. Bu ayıptan kurtulmak için Kocaelili, milletvekilleri, Herekeli Millî Savunma Bakanımız sayın Işık, Vali sayın Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere hepimize görev düşüyor. Hereke Halıcılığına sahip çıkmayanlar 120 yıllık markamıza vefasızlık yapmış olacaklar. 
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981