3 Mayıs 1481 yılında Gebze Hünkar Çayırı’nda vefat eden Fatih Sultan Mehmet Han’a maalesef Kocaeli yeteri kadar ilgi gösterip sahip çıkmıyor. İstanbul’un fethinde çok önemli Lojistik ve askeri üs bölgesi olan Gebze ve Kocaeli, Fatih Sultan Mehmet Han’a sahip çıkmalı, gerek vefat yıl dönümü ve gerekse İstanbul’un fethi dolayısıyla Kocaeli Bölgesi ve Gebze’de çok önemli toplantılar, uluslararası çalışmalar yapılmalı, Fatih Sultan Mehmet Han Gebze bölgesiyle Türkiye gündemine getirilmeliydi.
Geçtiğimiz yıllarda Gebze Belediyesi tarafından çok büyük bir etkinlik ve Uluslararası Sempozyumla Hünkara Vefa adıyla düzenlenen toplantıdan sonra, trend her geçen gün düştü, göstermelik bir iki etkinlikle 3 Mayıs geçiştirildi. Buna da sadece Gebze Belediyesi sahip çıktı. Adını Hünkâr Çayırı’ndan alan Çayırova ve Darıca Belediyeleri maalesef hiçbir şey yapmadı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın gündeminde ise laleler kadar yer bulmadı. Kocaeli Valimiz sayın Hasan Basri Güzeloğlu ise bir çok şeye önem vermesine rağmen Fatih’in Vefat yıl dönümüne her nedense önem vermedi. Devletin kültür Bakanlığı ve TRT Kurumu gibi yayın organları birkaç dakikalık haber bile yapmadı. Deyim yerindeyse çağ açıp çağ kapayan, Peygamber övgüsüne mazhar olan, İki İmparatorluk fetheden, Bilime, İlime, Teknolojiye büyük önem veren Fatih Sultan Mehmet Han’a vefasızlık yaptık.
YENİ BİR PROJE ORTAYA ÇIKMALI
İstanbul’un fethinin kutlanacağı bugünlerde Başta Kocaeli Valimiz sayın hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere Fatih Sultan Mehmet ile ilgili yepyeni bir proje oluşturmalı, Gebze Teknik ve Kocaeli Üniversitelerinin öncülüğünde Fatih Sultan Mehmet Han’ın Kocaeli ve Gebze ile anılacak şekilde Türkiye gündemine taşmalıyız. Hünkar Çayırı ve Fatih Sultan Mehmet Han ile ilgili bir çok belgesel hazırlayan, bildiriler ortaya koyan, araştırmalar yapan bir Gazeteci ve belgeselci olarak görevini yapmanın huzuru içerisinde tüm ilgili ve yetkilileri Fatih Sultan Mehmet Han’a vefa borcumuzu ödemeye davet ediyor, Fatih Sultan Mehmet Han ile ilgili daha önce hazırladığım yazılar ve belgesellerle ilgili özet bilgileri ve linkleri sizlerle paylaşıyorum. Bir kez daha 3 Mayıs 1481 tarihinde Gebze’de vefat eden Fatih Sultan Mehmet Han’ı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
FATİH VE FETİH RUHU
Fatih’in vefat ettiği Gebze Hünkar Çayırı perişan. Fatih’in İstanbula kurduğu ilk kütüphane yıkılmak üzere. Fatihin vakfiyeleri igkal altında. Gönülleri feth ederek dünyaya nizam veren Fatihin şahsiyeti ve misyonu çoktan unutuldu.
FATİH’İN DOĞU SEFERİ
Fatih Sultan Mehmet 30 yıllık saltanat süresi içinde tam yirmibeş seferi bizzat kendisi idare etti. 900.000 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını 2.214.000 kilometrekareye çıkardı.
Fatih Sultan Mehmet, Venedikliler tarafından tertiplenen tam ondört suikasttan kurtuldu. Son suikastten ise kurtulamadı. Venedikliler, bu büyük hükümdarı, aslen bir Yahudi olan Maesto Jakopo isimli bir doktor vasıtasıyla zehirleterek öldürmeye muvaffak oldular. Tarihçi Babinger’e göre bu suikastçi doktor, Yakup Paşa ünvanı ile sarayın doktorları arasında bulunuyordu.
Tarihçilere göre Fatih Gebze Çayırova’da topladığı 300 bin kişilik ordu ile Kafkaslar üzerinden Rusya’ya veya Hindistan’daki Babür imparatorluğu ile anlaşıp İranı almaya gittiği söylenmekte. Bazı tarihçilere göre ise Fatih Mısır üzerinden önce İtalya’daki Papalığı alıp, Venediği alıktan sonra Endülüs Müslümanlarını kurtarmak üzere İspanya’ya gittiği yazılıp söylenmekte.
FATİH GEBZE’DE VEFAT ETTİ
1481 Mayıs’ının üçüncü günü yine bir sefere çıkmışken, Gebze’de ordugâhında Perşembe günü vefat etti. Papa, Büyük Hakanın ölümünde tam üç gün üç gece bütün kiliselerin çanlarını çaldırtarak sevinç ayinleri yaptırdı. Fatih 49 sene bir ay beş gün yaşadı. İki imparatorluk, dört krallık ve onbir prenslik yıkan büyük hükümdarın cenaze namazını Fatih Camiinde Seyh Muslihiddin Mustafa Vefa Efendi Hazretleri kıldırdı. Türbesi Fatih Camii yanındadır. Fatih, milletimize yapmış olduğu büyük hizmetlerle, dünyanın en büyük hükümdarlarından birisi olduğunu isbat etmiştir. İstanbul gibi, cihanın bir incisi olan, bu muhteşem beldeyi milletimize kazandırmıştır. Yapmış olduğu çalışmalar ile, memleketinde büyük çapta bir imar hareketini gerçekleştirmiştir. Bugünün üniversitesi olan (Fatih Külliyesi)ni 1470 senesinde tamamlamış, İstanbul’u fethettigi zaman 8 tane kiliseyi camiye çevirmis, etrafındaki papaz odalarını da medrese yapmıştır. Ayrıca bir çok Anadolu kasabasında da medreseler yaptırmıştır.
İstanbul’un fethini kutlarken Fatihi anmak ve Fetih ruhunu yaşatmak gerekiyor. Fatihin vefat ettiği Gebze Çayırova’ya büyük bir Fatih Müzesi, kültür merkezi ve Fatih Anıtı kurulmalı.
Fatih’den günümüze Marka Kent Gebze Belgeseli ve yazı dizisi için: