KÜLTÜR VE SANAT:
AZERBAYCAN DAĞLARINDA ANADOLUNUN HER İLİNDEN UNUTULMUŞ ŞEHİTLERİMİZ

01 Aralık 2023 Cuma 10:19

 

1918'DE AZERBAYCANI ERMENİ İŞGALİNDEN KURTARAN KAFKAS İSLAM ORDUSU İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA VE BELGESEL ÇEKİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR


Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti tarafından 1918 yılında kuruldu. Tamamı Müslümanlardan oluşan ve 1. Dünya Savaşı sırasında Kafkasya Cephesi’nde savaşan Ordu, Azerbaycan’ın Bağımsızlığına kavuşmasında önemli rol üstlendi. Kafkas İslam Ordusu’nun hikayesini tanıklar ışığında kaleme alan değerli arkadaşım Doç. Dr. Abdülhamit Avşar çok önemli bir kitap yazdı.

KAFKAS İSLAM ORDUSU
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kafkas_%C4%B0slam_Ordusu

UNUTULMUŞ ŞEHİTLERİN HİKAYESİ

YİTİK NESLİN HİKAYESİ KAFKAS İSLAM ORDUSU adlı kitap Mihrabad Yayınları’ndan çıktı. Akademisyen ve TRT'de üst düzey yöneticilik yapan TRT Kazakistan Temsilciliği de yapan Avşar ile bir başka değerli arkadaşım yazar ve kültür adamı Mehmet Nuri Yardım özel bir söyleşi yaptı. Star gazetesinde yayınlanan söyleşiyi sizlerle paylaşıyorum.



KAFKAS İSLAM ORDUSU NUN SON TANIKLAR ANLATTI

Kafkas İslam Ordusu – Yitik Neslin Hikâyesi kitabının doğuş fikri, ilk olarak ne zaman ve nasıl oluştu?

2004 yılında TRT’nin Azerbaycan Temsilcisi olarak atanmıştım. Göreve başladığım ilk aylarda, Kafkas İslam Ordusu’nun faaliyetleri ve Azerbaycan’ın istiklalinde sahip olduğu rolü öğrenince konuya ilgim arttı. Azerbaycan Temsilciliği görevine atanmadan hemen önce, Türkiye’de “Son Tanıklar – Milli Mücadele” adında bir belgesel çalışması yapmıştım. 13 bölümlük bu belgesel, İstiklal Savaşı’nı bizzat gören, tanık olan insanların anlatımlarına dayanarak oluşturulmuştu ve Türkiye’de bu konuda yapılan ilk yerel ve sözlü tarih çalışmasıydı.

ÇOK AZ ÇALIŞMA VAR

Kafkas İslam Ordusu askerlerinin hayatlarını da bu yöntemle kayda almaya ve belgeselleştirmeye karar verdim.

Kaynak araştırırken neler yaşadınız, nelerle karşılaştınız? Kimler yol gösterdi, yardımcı oldu?

Çalışmalara başladığımız dönemde, konuyla ilgili eserlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Ancak, Kafkas İslam Ordusu ile ilgili Azerbaycan’da önemli bir duyarlılık ve bilgi birikimi vardı. Türkiye’de ise durum acıklı bir manzara gösteriyordu. Belki uzmanlarının dışında kamuoyu bu konudan gerçekten tamamen habersizdi.

Nihayetinde 3 yıl kadar süren çalışmalar sonunca 30 civarında Kafkas İslam Askeri’nin yakınlarına ulaşmak ve hikâyelerini kaydetmeye muvaffak olduk. Anlatılanlar çok önemliydi ve tarihin karanlık sayfalarına ışık tutacak bilgiler ihtiva ediyordu. Bu sebeple, kitaplaştırarak kalıcı bir hâle getirilmesi çok önemliydi. Zira Kafkas İslam Ordusu’nun hikâyesi başlı başına çok önemli ve tarihî bir olay. Tıpkı Kut’ül Amare gibi tarihimizin unutulmuş sahifelerinden. Lakin, Azerbaycan’ın siyasi ve uluslararası varlığını temin ve Azerbaycan Devleti’nin kuruluşunu sağlaması bakımından, Birinci Dünya Savaşı’nın bugüne kadar etkilerini sürdürmüş en önemli zaferlerinden biri. Dolayısıyla sadece bu yönüyle de okuyucunun ilgisini çekecek bir konu.

Aslında, bu kitapta anlatılan insanların hayatlarının sinemalaştırılması da çok önemli. İyi bir senaryo ile burada anlatılan tanıklıklardan yola çıkılıp sinema filmi ve hatta dizi filmler yapılabileceğine inanıyorum.(Kaynak 
https://www.kitapyurdu.com/kitap/kafkas-islam-ordusu-yitik-neslin-hikayesi/495670.html)



KAFKAS İSLAM ORDUSU ŞEHİTLİĞİ'NDEN CANLI YAYIN

1300 ŞEHİT VEREREK AZERBAYCANI ERMENİ İŞGALİNDEN KURTARAN KAFKAS İSLAM ORDUSU BAKÜ ŞEHİTLİĞİ'NDE AZERBAYCAN DEVLET İKTİSAT ÜNİVERSİTESİ TÜRK DÜNYASI İKTİSAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. MEHMET YÜCE VE AZERBAYCANLI TARİHÇİ, TURAN AKADEMİSİ BAŞKANI NİYAMETTİN ŞÜKROV İLE BAKÜ ŞEHİTLİĞİNDE 
www.devrialem.tv OLARAK YAPTIĞIMIZ CANLI BELGESEL SÖYLEŞİYİ SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ.

https://www.facebook.com/share/v/ZqttdVxJPKaXzGff/?mibextid=WiMSqg




AZERBAYCAN'I 1918'DE ERMENİ İŞGALİNDEN KURTARAN KAFKAS İSLAM ORDUSU ŞAMAHI ŞEHİTLİĞİNİ ZİYARET EDİP FATİHA OKUDUK

https://www.facebook.com/share/v/ZqttdVxJPKaXzGff/?mibextid=WiMSqg
banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Kadınlar Baharı Şarkılarla Karşıladı
Kocaeli'de kadınlar korosu bahar konseri kapsamında sahne aldı.

Haberi Oku