muzaffergunay52@hotmail.com

                Birbirinden oldukça farklı konuları çalışa çalışa tecrübe kazanmak kolay iş midir sanrısınız? Önce kabiliyet/yetenek.. Ardından yılmadan usanmadan ilgili alanlarda teorik bilgiyi kazanmak lazım gelir. Biri olmadan diğeri olmaz. Teori yoksa, eylemden söz edemeyiz. Edinilen malumat/ bilgiler pratiğe ancak bundan sonra aktarılabilir.

                Sözü Hacıemir Beyliği’ne getirmek için bu girişi yaptık. Kimdir Hacıemir (Bayramoğulları) Beyliği? Nerede ve ne zaman tarih sahnesine çıkmıştır? Ne zaman tarihe karışmıştır? Bu gibi temel bilgilere erişmeden bir Hacıemir Beyliği belgeseli için adım atmak deveye hendek atlatmaktan daha zor olsa gerektir.

                Şahsen adı geçen Beylikle ilgili bir hayli kaynak taradım. Gördüm ki, pek az bilgi var. Taa ki müstakil bir eser olarak Hacıemiroğulları Beyliği adlı kıymetli kitaba ulaşıncaya kadar.. Hemşehrimiz sayın Prof. Dr. Necati Demir’in bin bir emekle hazırladığı kitap, sahasında ilk olma özelliğine sahip. Ki, Demir Hoca, bir tarihçi değil, bir edebiyatçı. Koca koca tarih akademisyenlerinin bu önemli Beyliği sebebi ne olursa olsun, fark etmemiş olmaları veya ıskalamaları normal karşılanacak bir şey değildir kanımızca.

                İkinci müstakil çalışma ise Araştırmacı-Yazar Haydar Yıldırım’a ait. Değerli Hocamız, yıllar süren araştırmalar sonrası eseri tamamladı. Sıra geldi basılmasına. Bir şekilde o da olacak. Arkadaşımın ne zorlukları aşa aşa kıymetli eserini telif ettiğini burada yeterince anlatmak mümkün değil.

                Buradan gelelim Beylikle ilgili belgesel çalışmalarına: Zor iş. İki de bir işin zorluğundan söz etmem elbette bir nedene istinat ediyor. Bunun için yola çıkan İsmail Kahraman’ın oldukça istekli ve hem de kararlı olduğunun altını çizmem lazım. Bir şuur meselesi öncelikle. Atalarımıza dair kuşanılması ve ödemesi gereken vefa borcu. Bu bilinç kazanılmadan eyleme geçmek olası değildir her şeyden önce. İsmail Kahraman tam otuz seneden beri bu şuurla/ bilinçle koşturuyor. Öyle ki gitmediği Türk ülkesi kalmamıştır. Üstelik daha bir çok işi, meşgalesi olduğu halde.

                TANIŞMA VE ÇALIŞMALARA BAŞLAMAMIZ

                Geçen yılın son aylarında Ordu’ya geldiğinde tanıştık İsmail Bey ile. Ben ekranlardan zaten iyi tanımaktaydım kendisini. İlgiyle ve severek seyrederim belgesellerini. Ruhlu olduğu için olsa gerek, beğeni ile izlenmesinin. Ordu’ya geliş sebebi, yukarıdan beri bahsettiğim Hacıemir Beyliği belgeseli çekimi için idi. Önce bir panel yaptık.( 01 Aralık, 2018, Cumartesi). Sayın Valimiz Seddar Yavuz Bey’in onurlandırdığı programın panelistleri Prof. İlhan Ekinci, Devri Alem Tv  İsmail Kahraman, Dr. Emin Sert ve Araştırmacı-Yazar Haydar Yıldırım idi. Doğrusu beklediğimizden de verimli oldu. Belgesele başlama sayılabilir hatta.

                Panel’in ertesi günü Mesudiye’ye gittik. Kaleköy’de ilk çekimlerimizi gerçekleştirdik. Aylar sonra Altınordu/Eskipazar çekimleri yapıldı. Neden Eskipazar? Hacımerioğulları’nın sahlide  kurduğu merkez olduğu için. Hacıemir beylerinin en büyüklerinden Süleyman Bey , 1397 Sonbaharı’nda 12 bin kişilik güçlü ordusu ile buradan hareket ederek Trabzon Krallığı’ndan alıp fethetmişti. Bu muhteşem zaferin Giresun kamuoyunda ne kadar bilinip bilinmediği hususunda bilgim yok.

                Devam edeceğiz inşallah..

                                                                                                   20.06.2019

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981