Bazı kesimlerden yapılan oldukça sert ve alaycı eleştirilere yanıt veren Soba, Filistin ve Gazze meselesinin bu kişilerin umurunda olmadığını ve siyaseten konuştuklarını ileri sürdü. Soba, “İsrail’in özür dilemesi mi zorunuza gitti yoksa Gazze ambargosunun kaldırılması mı? İsrail’le takıştığımızda zorunuza gitmişti, barışmamızda. Ama biz biliyoruz ki Gazze sizin zerre kadar umurunuzda değildir, Filistin’de.”dedi.
ANLAŞMANIN İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Anlaşmanın içeriği hakkında bilgi veren Soba, Türkiye’nin öne sürdüğü şartların yerine geldiğini ifade ederek, “Biz, Filistinlilerin haklarına halel getirecek ve Mavi Marmara şehitlerinin ruhlarını incitecek hiçbir şartı asla kabul etmedik, etmeyiz. Mavi Marmara hadisesinin ardından ilişkilerimizin bozulduğu İsrail'e normalleşme için üç şart ifade etmiştik.
Özür, tazminat ve Gazzelilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi şartlarımızın yerine gelmesi sonucu İsrail ile bir mutabakata vardık. Varılan anlaşma uyarınca İsrail, Mavi Marmara'da şehid olan masum kardeşlerimizin ailelerine 20 milyon Dolar tazminat ödeyecek. Anlaşma ile ayrıca, temel insani ihtiyaçlardan altyapı ve sağlığa kadar bir çok alanda Gazze'ye Türkiye aracılığıyla yardım ulaştırılacak. Gazze'ye nefes aldıracak, uzun yıllardır yaşanan mağduriyetleri giderecek adımları inşallah süratle atacağız. Bayram öncesi Gazze halkına 14 bin tonluk insani yardım malzemelerini ulaştıracak gemi, Cuma günü yola çıkacak.”diye konuştu.
TÜRKİYE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEK