GÜNDEM:
GTÜ'de Nano kanser günü!

02 Şubat 2016 Salı 13:31

 Gebze Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Uluslararası Kanser Kontrol Birliği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Türkiye’de her yıl 165 bin insanın kansere yakalandığını söyledi. 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nden önce düzenlenen Nano Kanser Günü, Gebze Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte başta Uluslararası Kanser Kontrol Birliği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk başta olmak üzere Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çulha ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Özçelik, Gebze Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Vefa Ahsen ve Yrd. Doç. Dr. Fabienne Dumolın konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte nano "şey"lerin kansere nasıl faydalı olabileceği üzerine konuşmalar yapıldı.Programa ayrıca Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halık Görgün’de katıldı.

ÖNDE GELEN ÜNİVERSİTE

Yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk olarak Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün yaptı. Nano teknolojisinin hızla ilerlediğini ifade eden Görgün, “Bu alanın sağlık alanında da çalışmaları hızla arttı. Bu çalışmalarla birlikte sayısız örnekler var. Nano tıpla birlikte kanser mekanizmasında hasar gören hücrelerin tedavi edilmesinde kullanılacak. Nano teknolojiyi kullanan önde gelen üniversitelerden bir tanesiyiz” dedi. Gebze Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Vefa Ahsen ise “Gebze Teknik Üniversitesi olarak bu platforma 2 sene önce katıldık. Bunu yapmamızdaki kastımız kansere alternatif çalışmalar yapıyoruz. Kanser konusunda farkındalığı ve bilim insanlarına bu konuya ilgilerini çekmektir. Nanomedicine kanser hastalığına olumlu etkisi teşhiste daha hızlı ve daha etkin teşhis etme imkânları sağlıyor” diye konuştu. 

‘1.16 TRİLYON DOLAR PARA HARCANILIYOR
Uluslararası Kanser Kontrol Birliği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “4 Şubat’ın Dünya Kanser Günü ilan edildiğini belirterek, “ Dünyada kanserle ile ilgili bir şeyler yapıyor. Yani herkes kanser konusunda şunu yapabilirim diyebilmeli. 2011 yılında kanser ölümleri diğer ölümleri geçerek 7 milyon 870 bin oldu. 2025 yılında kanser sayısı 14 milyondan 20 milyona çıkacak. Ölenlerin sayısı 11 milyon olacak. Her yıl 8 milyon ölümün 4 milyonu önlenebilir. Dünyada kansere tedavisi için 1.16 trilyon dolar para harcanılıyor. Erişkin kanserlerde iyileşmesi yüzde 90, çocuk kanserlerinde iyileşme yüzde 80’lere ulaştı. Türkiye’de her yıl 165 bin insan kanser oluyor” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından diğer konuşmacılar katılımcılara bilgiler verdi.


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Büyükşehir ihalesine rekor katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yılı Kocaeli Geneli Özel Eğitim Sınıfları Tadilatı için ihale...

Haberi Oku