banner1036
GÜNDEM:
İsmail kahraman yazdı

19 Nisan 2020 Pazar 19:37

 Özal’llı Yıllar da Gazeteci Olmak ve Özalla Gazetecilik Anılarım
Dünyayı kasıp kavuran ve tüm dünya ülkeleri ve insanlığa üçüncü dünya savaşı açan Korona vebası salgını dolayısı ile evlerdeyiz bu gün 18 Nisa’n 2020  Türkiye’de 30 büyük şehir ve Zonguldakta sokağa çıkma yasağı var evlerdeyiz evde boş oturma yerine Korona bizde savaş açarak hatıralarımızı yazarak Koronalı günleri çok iyi değerlendiriyoruz 
Bu salgın ve veba bir gün sona erecek güzel günler yakında gelecek gelecek güzel günlerde Korona vebasına şunu diyelim sen bizi eve soktun bize savaş açtın biz o gümlerde çok güzel şeyler yaptık ailemizle güzel vakitler geçirdik okuduk düşündük hatıralarımızı yazarak geleceğe Bilgi ve belge bıraktık diyelim 
     Özallı Yılların Canlı Şahidi Gazeteci Olmak 
Rahmetli Özal tarafından kurulan Anavatan partisinin tüm kuruluş sürecini yakından takip ettim
Anap Gebze teşkilatını açılışın da Gebze’ye geldiği o günü hiç unutmuyorum  Hocaoğlu iş hanın da ilçe binasını açtık dan sonra yaptığı birleştirici konuşma ve benim kendisine sorduğum Sizin rakipleriniz Necdet Calp ve Turgut  Sunalp sizi işçi düşmanı ilan etti işçilerin yoğun olduğu Gebze’de işçilere hangi mesajı vereceksiniz diye sorduğunda gülerek genç gazeteci ben Gebze Akkardansa fabrikasında işçilerle yıllarca  birlikte çalışıp birlikte yemek yedim işçilerin sorununu çok iyi bilirim  Calp ve Sunalp hiç işçilerle yemek yemişmidir onlara sor demişti
Özal’la bir çok kez görüşen  söyleşi yapan 1990 yılın da Ankara’da Devlet konuk evinde  GAP projesi araştırma yazım dolayısI ile 30 yI önce Anadolu basını  birincilik ödülü almam Amerika’da ameliyat olup Türkiye’ye geldiğinde Ankara Esenboğa hava limanın da özalı karşılayan Gazeteciler arasında yer  alın   Ölüm haberini aldığında yaşadığım üzüntüyü  dün gibi hatırlıyorum
1993 yılında  İstanbul’daki Özal ın  tarihi cenaze törenine bizzat  katılıp toprağa veriliş anını yakından takip eden gazeteci ve belgeselci olarak Özal ile ilgili anılarımın kısa  bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum
     Darbe Lideri Evren e Rağmen Kazandı 
Türk siyasi tarihinde bir çok ilke imza atan  yıllarca bir birleri ile mücadele eden dört siyasi eylimi birleştiren en önemlisi 1980 darbesinin güçlü lideri Evren e rağmen seçimi kazanan  Evrene bile elense çekerek ikna edip hükümeti kurma görevi alan 4 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanlığı görevini yapan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal,  17 Nisa’n vefat yıl dönümünde rahmet minnet  ve Şükran’la anıyoruz 
Bundan 27 yıl önce Türk siyasi tarihine adını yazdıran siyaset ve devlet adamı olarak silinmez izler bırakan Turgut Özal ile ilgili bileğilerimizi tazeleyelim 

TURGUT ÖZAL KİMDİR?

Halil Turgut Özal, 13 Ekim 1927 tarihinde Malatya'da dünyaya geldi. Çocukluğunda pilot olmak isteyen Turgut Özal, Silifke'ye taşındıktan sonra eşeğin üzerinden düştü ve kolundan sakatlandı. Bu sakatlanma sonrasında bir kolu kısa kaldı ve böylece pilot olma isteği de zorunlu olarak bitmiş oldu.

Ailesinin Bilecik'in Söğüt ilçesine taşınmasıyla ilköğrenim hayatına Söğüt'te başlayan Turgut Özal, banka memuru olan babasının görevi nedeniyle sık sık il değiştirdi. Ortaokulu Mardin'de bitiren Özal, Mardin'de o dönemlerde lise olmaması nedeniyle Konya Lisesi'nde liseye başladı. Son olarak Kayseri Lisesi'nde eğitimini tamamlayan Özal, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği'ni burslu olarak okudu ve 1950 yılında mezun oldu. Mühendislik yapmaya başladı ve kısa bir süre sonra ailesinin isteğiyle evlendiği Ayhan İnal ile 1952 yılında kısa süreli bir birliktelik yaşadı.

Evlendikten sonra Amerika'da Teksas Teknoloji Üniversitesi'ne ihtisas yapmaya giderek burada ekonomi branşında eğitim aldı. ABD'den dönen Turgut Özal, Türkiye'de elektrifikasyon üzerine projelerde çalıştı.

1958 yılında Planlama Komisyonu'nda sekreterya görevini yaptıktan sonra 1959 yılında Ankara Ordonat Okulunda yedek subay oldu. Dönemin Devlet Su İşleri Genel Müdürü Süleyman Demirel de, 27 Mayıs Darbesi'nden hemen sonra askere alındı.

Askerliği sonrasında Devlet Planlama Teşkilatının kuruluşunda çalıştı. 1965 seçimlerinden sonra Süleyman Demirel'in danışmanı olarak görev yaptı. 1967 yılında DPT Müsteşarı oldu. 1971 yılından 1973 yılında kadar Dünya Bankası Sanayi Dairesi'nde danışman olarak çalıştı.

1977 genel seçimlerinde Millî Selamet Partisi'nden İzmir milletvekili adayı oldu; ancak seçilemedi. 43. Hükümet döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı ile DPT Müsteşar Vekilliği görevlerine getirildi. 24 Ocak Kararları'nı hazırladı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, bu politikaları devam ettirmek amacıyla Bülend Ulusu Hükümeti'nde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Bu göreve getirildikten 22 ay sonra, 14 Temmuz 1982 yılında istifa etti.

Turgut Özal, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin hem DPT Müsteşarlığı hem de Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış tek başbakanı ve cumhurbaşkanıdır.

20 Mayıs 1983 tarihinde Anavatan Partisi'ni kurdu. 1983 Türkiye genel seçimlerinde tarihindeki seçimlerde 400 kişiden oluşan parlamentoda 211 milletvekili çıkararak tek başına iktidar ve 45. Hükümet'in Başbakanı oldu. 1984 yerel seçimlerinden de başarıyla çıktı. 13 Nisan 1985 tarihinde yapılan ilk kongrede tekrar genel başkanlığa seçildi.

1987 yılında yapılan genel seçimlerde de 292 milletvekili çıkartarak tekrar çoğunluğu sağladı ve 46. Hükümet'in başbakanı oldu. İktidarda bulunduğu 1983-1991 döneminde Türkiye ekonomisi ortalama yıllık yüzde 5,2 oranında büyüdü. Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nu değiştirerek Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığını kurdu.

Suikast girişimi

18 Haziran 1988 Cumartesi günü Ankara Atatürk Spor Salonu'nda Anavatan Partisi'nin 2. Olağan Kongresi'nin düzenlendiği sırada Kartal Demirağ isimli saldırgan tarafından düzenlenen suikasttan yaralı olarak kurtuldu. Foto muhabirleri ve televizyon kameraları için hazırlanmış olan platformun önünden ve Özal'a 12 metre öteden saat 12.15'te iki el ateş eden Demirağ, Turgut Özal'ı sağ elinden yaraladı. Saldırı sonrası etrafa rastgele ateş açan korumalar ise 18 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Yaralananlar arasında Bakan İmren Aykut da vardır. Önce ölüm cezasına çarptırılan, ardından cezası 20 yıla indirilen Kartal Demirağ'ı cumhurbaşkanlığı döneminde affetti.

Cumhurbaşkanlığı

1989'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu. Sosyaldemokrat Halkçı Parti ve Doğru Yol Partisi meclise girmeyerek seçimi boykot etti. İlk turda Turgut Özal 247, ANAP Burdur Milletvekili Fethi Çelikbaş 18 oy aldı. 17 oy boş çıkarken 3 oy geçersiz sayıldı. İkinci turunda 284 milletvekilinin katıldığı oylamada adaylardan Başbakan Turgut Özal 256 oy alırken, Çelikbaş 17 oy aldı. 2 oy geçersiz sayılırken 9 oy boş çıktı. 31 Ekim 1989 tarihinde gene muhalefetin katılmadığı 3. tur oylamasında Turgut Özal 263 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı oldu. 9 Kasım 1989 tarihinde resmi olarak görevine başladı.

Vefatı

Turgut Özal, 17 Nisan 1993 tarihinde 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra vefat etti. Cenazesine Türkiye'nin dört bir yanından yüzbinlerce kişi akın etti. Tören televizyonlardan canlı yayınlandı, ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Turgut Özal ile de yakın dost olan George H. W. Bush beklentilerin aksine cenaze törenine katılmadı. "Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin, kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed'in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum." şeklindeki vasiyetine uyularak kendisi tarafından yaptırılan eski başbakan Adnan Menderes'in anıtmezarının bulunduğu Topkapı'da, Vatan Caddesi üzerinde kendisi adına hazırlanan anıt mezara defnedildi.
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Trafik Eğitim Parkında çocuklara yönelik eğitimler devam ediyor

Haberi Oku