800 yıldır vatan olan, Çepni Türkleri tarafından fethedilen yayla dağlarında maşhatlık diyerek yanlış söylenen şehitlik anlamına gelen çok sayıda Meşhetlik adlı bölgeler var.
İşte onlardan bazıları.. Maşad Obası, Maşad Beleni ,Çok Maşad, Maşad Gıranı, Koca Ocak Kürtün şehitliği, Ahılbaba Gülistan, Güvercinlik ve Ocak Yanı Mezarlığı gibi..
Çok güzel yaylalardan birisi olan Kırımad yaylasının adı bile yanlış söylenmiş. Gerçek adı kırdaki şehitlik olan Kır Meşhed'den geliyor.
İlim Kültür Tarih Araştırmaları Merkezi www.iktav.com olarak Vatan Yahut Fındık Belgeseli çekimi için yayla dağlarındaki şehitlikleri Birinci Dünya Harbi askeri kıyafeti giyip, o günün en önemli nakil vasıtası ata binerek araştırıp belgeselleştiriyoruz.
Tüm ilgili ve yetkilileri, şehitlikleri araştırıp sahip çıkmaya davet ediyor, siz değerli arkadaşlarımdan konuyla ilgili bilgi ve destek bekliyorum.
Atını vererek bu çekimlerimizi yardımcı olan Oğuz Türklerinin Çepni boyunun Merkezi Kürtün sapmaz yaylasından Kemal Kara Bey'e çok teşekkür ediyorum.
KIZILKAYA MADENLERİ KORUNMALI
Espiye’de bulunan bakır madeni ile ilgili Soğukpınar ve Şahinyuva halkı madende yapılan açık küreme çevre katliamına sebep olacağı için bir anca önce yetkililer tarafından durdurulmasını istiyor.
DOĞA KATLİAMINI DURDURUN
Açık Ocak madenciliği ile ilgili daha önceden acı tecrübeye sahip olan bölgede yaşayanlar Bakır firmasının işletmiş olduğu Kızılkaya madeninde hiçbir şekilde açık küreme istemediklerini belirttiler. Açık küremenin tarih kültür ve çevre katliamı olduğunu belirterek yetkilileri göreve çağırdılar.
Firma yetkilileri ile yapılan toplantıdan sonra bölgede yaşayanlar olarak şu ifadelere yer veriliyor: Bir bakır firmasının tarihi Kızılkaya madeninde yapacak olduğu açık küreme su kaynaklarımıza ve tarım alanlarımıza zarar veriyor. Ayrıca bölgemiz bulunan endemik bitkiler açısından çok zengin. Yapılmak istenen ve kısmı olarak başlayan ÇED raporu olmayan bu işin bölgemize ciddi zararlar vereceğini düşünüyoruz. Bölgemizde Her mevsimi yağışlı olan beldenin bitki örtüsü oldukça zengindir. Dağlarında orman gülü, taflan yemişi, yaban mersini, kestane ve dağ çileği bolca bulunmaktadır. Temel geçim kaynağı fındık olan belde mısır ekiminin yanı sıra hayvancılıkta yapılmaktadır. Yöreye özgü birçok endemik bitki türüne sahip Soğukpınar beldesinde yaban hayatı da oldukça zengin. Gerek köy ve gerekse yaylalarda birçok yırtıcı hayvan ve kuş türü bulunmaktadır.