Giresun Espiye Soğukpınar Beldesi Dikmen Köyü Gıran Dağları

15 Ocak 2022 Cumartesi 15:40

 Çok Güzel Çocukluk Yıllarımın Geçtiği Giresun Espiye Soğukpınar Beldesi Dikmen Köyü Gıran Dağları
Çocukluk Hatıralarımızı Yazalım
Köylerimizin tarihini araştırılıp ata ve dedelerimizin geçmişini öğrenelim çocuklarımıza hatıralarımızı anlatıp köylerimizi ata ve dedelerimizi tanıtalım .
Yaya giderken geçtiğim Soğuk sularından içtiği dağlarında kiraz toplayıp sümbül çiçeklerini kokladığım soğukpınar beldemizin 700 yıllık tarihi geçmişi var. Biz kaygancık yani türk kültüründe kutsal kabul edilen Gürgen ağacından adını alan Kayın Ocak gıranı diye bildiğimiz dağları Oğuz Türklerinin Çepni boyu tarafından kurulan Çepni köylüler Zeyrat gıranı dediğini yeni öğrendim.
Evliya mezarlarına Ocak ve Türbe denir
Çepni köylülerinin Zeyrat demesi çok önemli Zeyrat gıranı Ziyaret gıranından adını alıyor .Bölgemizin tarihi geçmişine önemli ışık tutuyor .
Gaygancuk Zeyrat Gıranı
Bölgemizin Tarihçisi Espiye Çepni köyünden Giresun üniversitesi öğretim üyesi tarihçi yazar Mevlüt Kaya bey'in Espiye Soğukpınar beldesi Dikmen Mahallesi Gıran gaygancuk ile ilgili yaptığı araştırmayı bilgi notu olarak bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyor değerli tarihçi yazar Mevlüt beyin çocukluk yıllarımın geçtiği Gaygancuk yani Kayın Ocak dağları ile ilgili bilgi notunu birlikte okuyor köyüm ve yaylalarımdan derlediğim fotoğraflarla siz değerli arkadaşlarımla başa bırakıyorum .
Espiye Sopukpınar Beldesi Dikmen Köyü Gıran Gaygancuk Dağlarının Tarihi Adı Ziyaret Gıranı
“....Dikmen (Döğer boyu) ve Çepni köylerinin halkı arasında Kaygancık ya da Gaygancuk olarak söylenegelen yerin kuzeybatısında bulunan sungur dağı ile aradaki yerin adı Menteş tarlasıdır. Bu bildigimiz baston anlamında kullanılan menteş değildir, zaten tarladan değil ormandan kesilirdi eskiden bastonlar.
Aradaki bu alanda bulunan zeyret adlı tepeciğin halk arasında bugün ad kökeni bilinmiyor. Bunun nedeni bölgede ziyaret dağ ve tepelere yönelik ziyaret (ocak, ermiş mezarı, erenler) kültürünün zayıflamış olmasıdır. Bunda geleneksel inanış sistemindeki dinamiklerin yanı sıra teknoloji cağının unsurlarının ve bilimin öne çıkması ana etkendir. Zeyret adlı tepe ve mevkilerin bugünkü Giresun'da yıllarca yapmış olduğum alan taramasında onlarcasına rastlamış bulunuyorum ki bu ad ziyaret anlamında kullanılmıştır. Özellikle Giresun'un iç bölgedeki ilçeleri olan Güce, Alucra, Şebinkarahisar, Dereli ve Çamoluk'un muhtelif yerlerinde ve hatta Giresun merkezi ile Bulancak-Piraziz'e bağlı yüksek köylerde de zeyret adında mevki ve tepelerin bulunduğunu görmekteyiz. Bunların örnekleri genelde Anadoluda çok yaygın olmakla birlikte Türk kültürünün Asya'daki eski köklerine, Türklerin eski inanış sistemlerine dek indiğini kabul etmek gerekir.
Hele ki Çepnilerin ongunu olan sungur kuşunun adını binli yıllardan beridir taşımakta olan Çepni Köyü' de en yüksek dağın Sungur adını taşıyor olması ve bu tarihsel önem arz eden dağın bir kolunda Zeyret adlı bir tepenin bulunması tesadüf değildir. Anılan bölge eski tarihsel kervan yolu üzerinde yüksekçe bir köy-yayla geçidinin merkezindedir. Uğrak yeridir. Ocaktır ki zeyret denilmiştir. Türklerde ocak kültürü çağlar boyunca önem arzetmiştir. Evin baş köşesindeki usluların oturduğu yere ocak denmesi, ocağın turnesinin neslin devamı ile özdeşleştirilmesi bundandır.
Mevlüt KAYA 14 Ocak 2022...”
Değerli Tarihçi Mevlüt Kaya beye verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum
Gıran da Şehit İbrahim Camisi
Espiye Dikmen köyü Gıran mevkinde yerimizi bağışlayıp yapılmasına katkı verme nimeti nasip eden Allah cc şükür ederek birinci dünya harbinde cepheye gidip dönmeyen dedem Hasan kandazoğlu şehit ibrahim camisinin kar manzaralı muhteşem manzarası İle tüm şehltlerimiz ve geçmiş ecdadımızın ruhlarına Fatiha okumaya davet ediyorum El Fatiha







banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

7’den 77’ye demokrasi aşkı
Kucağında bebeğiyle gelen annelerden, torununu elinden tutan dedelere kadar herkes; aynı inançla, aynı kararlılıkla...

Haberi Oku