Hayatta tesadüfe yer yoktur. İki arkadaşın birlikteliği bizi yıllar sonra bir araya getirdi. Malatya İzollu Kale ilçesinde cami, okul gibi hayır hizmetleri̇ yapan Malatyalı hayırsever iş adamı Adnan Başdemir arkadaşımın misafiri olduk.
İzollu Vakfı’nın burs verdiği öğrenciler toplantısına katılıp konuşma yapmama, 40 yıl önceki talebe arkadaşım vesile oldu.
Ata, dede memleketlerini unutmayan örnek hayırsever iş adamlarından olan Adnan Başdemir anne ve babası adına okul ve sağlık merkezleri yaptırmış. Ağabeyi adına da baba memleketi Kıyıcık Köyü’ne muhteşem bir cami yaptıran örnek bir iş adamı.
Adnan Başdemir ile Prof. Dr. Orhan Gedikli’nin düzenlediği yurt dışı kültür turlarında tanışıp arkadaş olmuş, bazı ülkeleri birlikte gezmiştik.
Malatya’dan 40 yıl önce İstanbul’da birlikte okuduğumuz, kayısı ticareti ile uğraşan İşadamı Mustafa Çetiner’in de akrabası olan Adnan Başdemir tarafından yapılan caminin açılış törenine katıldım.
Törende eski sanayi bakanlarından Ali Coşkun ve Malatya protokolü ile söyleşiler yaptık.
Adnan Başdemir’in onursal başkanı olduğu ve 600 üniversite öğrencisine burs veren İzollu Vakfı’nın toplantısına katılarak eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ile öğrencilere hitap ettik.
İzollu Kale ilçesi ile ilgili derlediğim bilgiyi sizlerle paylaşıyorum
İzollu Kale İlçesi Tarihi
İlçe 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla 20 Mayıs 1990 tarihinde kurulmuş olup, eski ismi yörede İzollu olarak bilinmektedir. 1560 yılına ait tahrir defterine göre îzoli Komri, yani bugünkü Kömürhan Yöresi anlaşılmaktadır. Tahrir defterinde ayrıca İzoli Köyü olarak zikredilmektedir. İzoli Köyü’nün yaklaşık 430 yıllık bir tarihçesi bulunmaktadır.
18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda İskan Siyaseti adlı esere göre, 1760 yılında 1000 çadıra sahip olan, Malatya kazasının Çoban nahiyesinde yaşayan halk Erzurum’da yaylayan, Diyarbakır'da kışlayan ikili bir hayat tarzına sahipti. Bunlar, 16. yüzyıl belgelerine göre Türkmenler grubundandır. İlçenin yüzölçümü 192 km2’dir.
İlçe Malatya'ya 43 km. uzaklıktadır. İlçenin bucağı yoktur. Merkez olmak üzere 1 belediyesi, 28 mahallesi vardır. Doğusunda Elazığ, batısında Malatya İl merkezi, kuzeyinde Karakaya Baraj Gölü sahası ile Elazığ İlinin Baskil İlçesi, güneyinde Pütürge İlçesi bulunmaktadır.
İlçe; iklim bakımından kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir özellik göstermektedir. Malatya merkezine göre kışları daha ılıman geçmektedir. Nüfusunun tamamı tarımla uğraşır. Özellikle de kayısıcılıkla uğraşan halk az da olsa hayvancılık ile uğraşmaktadır, İlçede okuma yazma oranı 1980'de %79, 1985'te %83, 1994'de %86, 2013’de %96 olarak tespit edilmiştir.
Arkeolojik çalışmalarla Kale Köyü’nde 1 adet Kale kalıntısı ve eski Pilot Köyü’nde (Karakaya Baraj Gölü'ne su tutulmadan önce) yapılan kazılar sonucu çıkarılan eserler mevcut.
Tarih: İzollu'nun yaklaşık olarak 430 yıllık bir tarihçesi bulunmaktadır. Ama, İlçe toprakları üzerinde milattan önceki zamanlarda yerleşimin meydana geldiği bilinmektedir. Karakaya Baraj Gölü suları altında kalan Pirot Höyüğü, Bizans İmparatoru Pirot'tan kalmaydı. Ayrıca "İzollu olarak da buranın önemli bir yerleşim birimi olduğu bilinmektedir. İzollu adının çok eski tarihlerde buraya yerleşmiş bulunan bir aşiretten geldiği söylenmektedir. Önceleri Malatya Merkez İlçeye bağlı bir nahiye iken, 9 Mayıs 1990 tarihinde 3644 sayılı kanunla İlçe haline getirilmiştir.
Bağlı Mahalleler: Akça, Akuşağı, Bent, Çanakçı, Erdemli, Gülenköy, İkizpınar, Karaağaç, Kıyıcak, Kozluk, Karahüseyin, Kale, Salkımlı, Sarıot, Tepebaşı, Uyanık, Uzunhüseyin, Yenidamlar, Darıpınar, Soğukpınar, Bağlıca, Düztarla, Mahmutdursun, Kumluyazı, Üçdeğirmen, Abuşoğlu, Dedeköy, Güneyce (kaynak Malatya Valiliği )