Devletimiz, başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlar ve tüm yetkililer Giresun’a gidip yaraları sardılar. İnsanüstü gayretlerle çalışma yapıldı. Bizde gazeteci ve belgeselci olarak sel felaketi ve yapılan çalışmaları www.devrialem.tv olarak belgeselleştiriyoruz.
Giresun’da yaşanan ve geliyorum diyen sel felaketi ile ilgili öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi bir araştırma komisyonu kurup, sel felaketinin sebep ve sonuçlarını araştırmalı.
Sel felaketinin bana göre temel birkaç nedeni var. Dere yatakları, kum ve çakıl rantına açıldı. Derelerin yatağı 30 metreye kadar kazınıp, doğal yatak bozulduğu için sel yıkıcı oldu. Dere yataklarına duvar yapılıp, yol açıldı. Her yere yol açıldı, fındık bahçeleri yaylada, her evin kapısına yol açıp doğal dengeyi bozduk. Orman Bakanlığı, bölgeye özgü yağmur suyunun yıkıcılığını önleyen geniş yapraklı orman ağaçlarını kesip, dağları tıraş ederek, iğne yapraklı fidan dikerek erozyona açık hale getirdi. Sağanak yağan yağmur heyelan ve taşkınlara neden oldu.
Hesap kitap yapılmadan derelere HES kuruldu, doğal denge bozuldu. Maden arama bahanesi ile dağların yeşil örtüsü yok edildi. Sel felaketine rağmen halen Giresun’da çevre ve doğa katliamı devam ediyor.
Sel felaketinden etkilenen Giresun Espiye Kızılkaya Dağları’nda, son sel felaketinden ders ve ibret alınmadan çevre, doğa ve yeşil katliamı sürüyor.
Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm ilgili ve yetkililerin Giresun Espiye Kızılkaya Maden Dağları’nda yaşanan çevre ve doğa katliamına dur demelerini istiyor, Devlet Denetleme Kurumu’nun Giresun’daki sel felaketi ile ilgili araştırma ve inceleme yapmasını bekliyorum. Sel felaketinden sonra yapılan çalışmalarla ilgili kaleme aldığım bir yazıyı sizlerle paylaşıyorum.
***
Yıllardan beri verdiğimiz mücadele, sel felaketinden sonra uygulanmaya başlandı.
Dere Yataklarındaki Çevre Katliamına Son
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’Tüm kum çakıl ocakları kapatılacak” talimatını ilk uygulayan Giresun İl Özel İdaresi oldu. Harşit Çayı’nda 4, Gelevera deresinde 2, Yağlıdere’de 2 kum çakıl ocağı kapatılacak.
Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın Konuşması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konuşmasının Canlı Yayını
https://www.facebook.com/RTErdogan/videos/340570157087724/?vh=e&extid=Llh6zHNZ4DhQkzIM&d=n
https://www.facebook.com/107558986022474/posts/3011831968928480/?d=n
https://www.facebook.com/107558986022474/posts/3011203858991291/?d=n
DERE YATAKLARINDAKİ KUM, ÇAKIL OCAKLARI KAPATILIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dere yataklarındaki tüm kum çakıl ocakları kapatılacak talimatına ilk uyan Giresun İl Özel İdaresi oldu. Harşit Vadisi’nde kum çakıl ocağı bulunan İl Özel İdaresinin burayı kapattığı öğrenildi. Harşit Çayı üzerinde Özel İdarenin dışında tamamı Giresunluların işlettiği 4 kişiye ait kum çakıl ocağı bulunuyor. Alınan bilgilere göre Espiye Gelevera deresi üzerinde 2, Yağlıdere deresi üzerinde de 2 olmak üzere 4 tane daha kum çakıl ocağı bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından harekete geçen Giresun İl Özel İdaresi bu dere yatakları üzerinde bulunan kum çakıl ocakları işletmelerinin sahiplerine dün itibarı ile yazı göndererek faaliyetlerini sonlandırmalarını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dereli’de yaptığı konuşmasında “Harşit Çayı Vadisi’ndeki tüm kum ve çakıl ocakları kapatılacak, derelere yapılacak müdahaleler mutlak kontrol altına alınacaktır. Aksu Deresi, Yağlıdere, Gelevera Deresi ve Harşit Çayı Vadisi’nde Dünya Bankası kredisi ile entegre havza projesi hazırlanacak ve uygulanacaktır. Yaraları sarmak, afetin izlerini ortadan kaldırmak için her türlü tedbiri aldık, yatırımları planladık, çalışmalara başladık” demişti. (Haber Kaynağı: Yeşil Giresun)
Sel Felaketi Sonrası Tarihi Karar
Giresun, Harşit ve Gelevara Deresi’ndeki çevre ve doğa katliamı ile ilgili Gebze Gazetesi’nde yayımlanan Belgeselcinin Not Defteri’nde daha önce yazdığım makalelerimin linklerini sizlerle paylaşıyorum.
http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=26993
https://www.gazetegebze.com.tr/makale/amp/981
http://www.sanalbasin.com/gelevera-deresi-cevre-katliamindan-kurtarilmali-24645559/
http://www.sanalbasin.com/tarihi-pangal-selalesi-ve-gelevera-deresi-yok-olmasin-28099304
***
Cumhurbaşkanı’na Kızılkaya Şikâyeti
Bir yıl önce Giresun Espiye Kızılkaya Maden Dağları’ndaki çevre katliamı ile ilgili yazdığım araştırma yazısını bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyorum. Bakın bir yıl önce, sel felaketi yaşanmadan Kızılkaya Dağları ile ilgili neler yazmıştık, birlikte okuyalım.
***
Espiye Kızılkaya Dağları’nda Çevre Katliamını Devlet Durdurmalı
Kızılkaya Maden Dağları’ndaki çevre ve doğa katliamı, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı’na tarihi görev
Aylardan beri Giresun Espiye Kızılkaya Maden Dağları’ndaki yaşanan çevre, doğa ve tarih katliamı ile ilgili yazılar yazıyor ve belgeseller çekerek mücadele veriyoruz. Son hazırladığımız haber ve belgeselin linkini sizlerle paylaşıyor, çevre ve doğa katliamının bir an önce durdurulmasını istiyoruz.
http://www.yenigebze.com/haber/amp/3172
https://www.medyagiresun.com/?mxz=haber&hid=5479
Nihayet TBMM Gündemine Geldi
Kızılkaya Maden Dağları’ndaki çevre katliamı ile ilgili CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı bir soru önergesi hazırlayarak konuyu TBMM gündemine taşıdı ve soru önergesinin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını istedi.
Kızılkaya Maden Dağları’ndaki çevre ve doğa katliamı ile ilgili Giresun İl Genel Meclisi toplantısında konu gündeme geldi.
İhlas Haber Ajansı tarafından yapılan haber
Çevre ve Şehircilik Bakanı, konuyu her yönü ile araştırıp kamuoyuna açıklama yapmalı, Kızılkaya Maden Dağları’ndaki çevre ve doğa katliamını durdurmalıdır. Kızılkaya Maden Dağları ile ilgili İhlas Haber Ajansı tarafında hazırlanan haberi, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın okumasını istiyor, haberin linkini paylaşıyorum.
Türkiye Büyük Millet Meclis’ine verilen soru önergesi ile ilgili ayrıntılı bilgi;
Espiye’deki maden TBMM gündeminde
CHP’li Tığlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Tığlı, Espiye ilçesi Kızılkaya mevkiinde ETİ Bakır A.Ş. tarafından Açık Ocak Madenciliği yöntemi ile işletilmesi planlanan ve “ÇED Gerekli Değildir” raporu verilen sahada 3 yıl boyunca patlatma yöntemi ile Bakır Cevheri aranacağını ifade ederek, çıkartılan madenin ise aynı bölge de işleneceğini ve elde edilen konsantre maden partiküllerinin 300 km uzaklıktaki Samsun’da bulunan ETİ Bakır A.Ş.’nin İşletmesine nakledileceğini vurguladı. CHP’li Tığlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu.
1. ETİ Maden A.Ş. ve Cengiz Holding, gerçekleştirmeyi planladıkları bu faaliyetin çevre sorunlarına nasıl etki edeceği ile ilgili herhangi bir ÇED Raporu hazırladılar mı?
2. İktidar tarafından çevre kanununda yapılan “Petrol, jeotermal kaynak ve maden arama faaliyetleri için “ÇED Gerekli Değildir” değişikliğinin Anayasanın 2’nci; 11’nci, 17’nci; 56’ncı ve 90’ncı (milletlerarası sözleşmeler) maddelerine aykırı olduğu bilindiği halde neden bu madene çalışma ruhsatı verilmiştir?
3. Daha önce yaptığı tüm işlerde toplum önceliğini ve kamu yararını görmezden gelen ve milyonluk vergi borçları silinen Cengiz Holding; bu madeni işletmek için hangi taahhütlerde bulunmuştur? Cengiz Holding’in Giresun ilinde ve Karadeniz genelinde maden aramak için aldığı kaç ruhsatı bulunmaktadır?
4. Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 4 Mart 2016 tarihinde Doğu Karadeniz’de Artvin, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon’da maden aranacağını söylemesinden sonra Giresun ilinde hangi firmalara, hangi bölgelerde kaç adet maden arama ruhsatı verilmiştir? 2016 yılından önce bu sayı kaçtı?
5. Açık ocak madenciliğinin zararları bilindiği halde bu madencilik faaliyetinin “Üstün Kamu Yararı” adı ile yapılmasını nasıl yorumluyorsunuz? Buradaki üstün kamu yararı nedir? Üstün Kamu Yararı statüsünde olmasının Cengiz Holding firması ile bir alakası var mıdır?
6. Doğal güzelliği, barındırdığı endemik bitkiler ve yaban hayatı ile Soğukpınar Kızılkaya Maden Dağlarının “Doğal Tabiat Parkı” ilan edilmesi beklenirken, madenciliğe açılması doğa katliamı değildir de nedir? Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu bölgeyi neden Doğal Tabiat Parkı ilan etmiyor?
7. Maden arama esnasında yapılacak patlatmalar yöre halkına haber veriliyor mu? Patlatmalar sırasında nasıl bir güvenlik önlemi alınacaktır? Bu madencilik faaliyetinin burada yapılması için yöre halkı ile bilgilendirme toplantıları neden yapılmamıştır? Orada doğan, büyüyen ve yıllardır oralarda yaşayan halkın endişeleri ve istekleri neden görmezden gelinmektedir?
8. 31 Mart Yerel Seçimlerinden önce görev yapan Soğukpınar Belde Belediye Başkanı, bu madenle ilgili geçen her süreçte bilgilendirildiği halde neden şimdiki belediye başkanı bilgilendirilmiyor? Devletin belediyelere verdiği bilgiler belediye başkanının hangi siyasi partiden olduğu ile mi alakalıdır? İktidar partisini temsil etmeyen belediye başkanlarına yaşanan süreçle ilgili bilgi verilmiyor mu?
9. Cengiz Holding firmasının, Kızılkaya madeninde yapacağı maden çalışmalarının su kaynaklarımıza ve tarım alanlarımıza vereceği zararlar tespit edilmiş midir? Devlet Su İşleri ruhsat verilmeden önce bölgeden su analizleri almış ve raporunu sizlere sunmuş mudur?
10. Patlama ile meydana gelecek toz bulutlarının fındık ağaçlarına vereceği zararların kısa ve uzun vadede hangi boyutlarda olacağı araştırılmış mıdır? Yaşanacak verim düşüklüğünün sorumlusu kim olacaktır?
11. Maden çalışmalarının yaban hayata vereceği zararların etkisi araştırılmış mıdır? Araştırılmış ise kimler tarafından araştırılmış ve bölgede bulunan yaban hayatı popülasyon değerleri nasıl verilendirilmiştir?
12. Kaba konsantreden nihai konsantreye geçiş sürecindeki depolama, nakliye ve temizlik işlemleri nasıl yapılacaktır?
13. Maden’in kullanacağı bağlantı yollarının Özel İdare Yol Ağına bağlanması için İl Özel İdaresinin yapacağı protokolün niteliği belli olmuş mudur? İl Özel İdaresi yollarda oluşacak hasarların denetimini ve akabinde yaptırımını nasıl yapacak?
Kaynak Giresun Işık Gazetesi, 8 Ekim 2019
https://giresungazete.net/espiyedeki-maden-tbmm-gundeminde/