Nuri Bilge Ceylan. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu Çanakkaleli bir sinemacı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde sinema eğitimi de var tabii...
Dağcılık ve fotoğrafçılık gençlik tutkuları olmuş.
İlk çektiği kısa film "Koza", Cannes Film Festivali’nde gösteriliyor.
İlk uzun filmi "Kasaba", Berlin Film Festivali ve ardından çeşitli festivallerde gösteriliyor. Köln Film Festivali En İyi Film Ödülü gibi ödülleri var.
"Mayıs Sıkıntısı" filmi Berlin Film Festivali’nde yarışıyor. Filmin aldığı ödüller bu yazı alanını doldurur.
"Uzak" filmi Cannes’de Büyük Jüri Ödülü alıyor. Filmin oyuncuları Muzaffer Önder ile Mehmet Emin Toprak (Nuri Bige Ceylan'ın yeğeni, 28 yaşındayken, filmi çektikten sonra Çan'da, trafik kazasında yaşamını yitirdi) En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü paylaşıyorlar. Bu filmin aldığı ödülleri saymak bile insanı yorar.
"İklimler" filmi yine Cannes’de yarışmalı bölüme kabul ediliyor. Ödülleri çok.
"Üç Maymun" filmi ise 2008’de Altın Palmiye En İyi Yönetmen Ödülü’nü getiriyor.
“Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” dediği ödül bu.
Üç Maymun’un aldığı ödüllere baktığımızda Nuri Bilge Ceylan için ödüllerin ne denli sıradanlaşmış olabileceğini düşünmeye başlıyoruz.
"Bir Zamanlar Anadolu" filmi yine Cannes Jüri Büyük Ödülü alıyor. İşin şakası; “Cannes’a acaba kimse film göndermiyor mu” kuşkusuna kapılıyoruz.
2014 Mayıs ayı ve Nuri Bilge Ceylan Cannes’da “Kış Uykusu” filmiyle hem Jüri Büyük Ödülü’nü ve hem de Altın Palmiye’yi kazanıyor.
Yukarıda özetlediklerim,Çanakkaleli Nuri Bilge Ceylan hakkında kolayca ulaşabileceğiniz bilgiler.
Çanakkale ilinde Merkez, Biga, Gelibolu ve Çan ilçelerinde sinema salonları var. Sinemaya gidebilecek yaşta nüfusu 400 bin dolayında. Yalnızca ÇOMÜ’lü üniversite öğrenci sayısı 39 bin 355. Emekli, entel-dantel tuzu kurulardan hayli göç alan bir kent, Çanakkale. Eğitimci ağırlıklı devlet memuru sayısı göz yaşartacak düzeyde.
Çanakkale “Gelişmiş İl” üstelik. Sivil toplum örgütleri “Marka Kent” olmayı tartışır durur.
Nuri Bilge Ceylan belli ki sinema sanatının doruğunda. Türkiye’ de gişe rakamlarına bakıyorum.
İlk 500 gişe yapan film arasında, bir tek filmi yok!
En çok izlenen filmi Bir Zamanlar Anadolu’ da 527. sırada ve yalnızca 161 bin 181 kişi izlemiş. 3 Maymun filmi 632. sırada ve onu da 127 bin 668 kişi izlemiş.
Sakın ola, “Biz Altın Palmiye ödüllü filmleri biliyoruz. En son bir lezbiyen filmine verilmişti” diyenler çıkabilir. “Bize uymaz, biz muhafazakarız” tavrı üreten giydirilmiş popüler algı da gerekçe yapılabilir.
Türk filmleri gişe sıralamasına baktığımızda “Bir Zamanlar Anadolu” 207. sırada. Oysa, ona gelinceye kadar tam 320 yabancı film daha çok izlenmiş.
Hani şu sırf korkutmak için yapılmış saçma sapan sapık filmleri dahil...
Listenin başındaki “Recep İvedik-4” filmini 7 milyon 207 bin 880 kişinin(şimdilik) izlediğini unutmayalım.
Nuri Bilge Ceylan filmlerini neden izlemediğimizi tartışmak değil derdim. Tabloyu ortaya koyup, kültürel gelişmişliğimizi (gelişmemişliğimizi aslında) tartıştırmak da değil. Recep İvedik’i izlenir bulan bir toplumun kültürel gelişmişliğinden söz etmek büyük komiklik olur çünkü...
Benim kafama takılan şu:
Nuri Bilge Ceylan son ödül töreninde, “Kış Uykusu” filmi nedeniyle aldığı ödülleri “Ülkemin son dönemdeki gençlerine, maden işçilerine adıyorum” diye mesaj veriyor.
Hani 6 yıl önce “Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” dediği Türkiye’nin, gençleri ve maden işçilerine.
“Tek Yanlı Aşk” diye yeni bir film çekmeye kalksa; ne mekan gerekir, ne kast, ne kostüm, ne senaryo...
Eldeki malzemeler ve bir montaj/kurgu ekibi ile, Nuri Bilge Ceylan kimbilir daha ne kadar ödül alır.
Nuri Bilge Ceylan gerçekten büyük sinemacı.