TARİHİ KOCAELİ SANCAĞI KANDIRA KAYNARCA'DA 2. BEYAZIT VAKFI CAMİSİ'NDEN CANLI YAYIN
SAKARYA KAYNARCA İLÇESİ 2.BEYAZIT VAKFI TARİHİ ŞEYH MUSLİHİTTİN CAMİSİNNDEN BELGESEL TADINDA CANLI YAYIN DA BELGESEL SÖYLEŞİ YAPTIK
Tarihi İpek yolu üzerinde olan bir zamanlar Osmanlı sancağına bağlı Kandıra Kaynarca nahiyesinde 1486 yılında sultan ikinci Beyazıt han tarafından Şeyh Müslihiddin Camii ve külliyesi için Sakarya Kaynarca İlçesinde tarihi camiden www.Devrialem.tv ve www.gebzegazetesi.com en itibari ile canlı yayında Mehmet Çağıran Çağıran ve Yusuf Kılıç TGRT belgesel tv devri alem program yapımcısı www.ismailkahraman.net Bilgi veriyorlar
CANLI YAYINI İZLEYEBİLİRSİNİZ
https://www.facebook.com/share/v/2VS4k1inBwuGEYSF/?mibextid=WC7FNe
İHLAS HABER AJABSI NIN HABERİ
Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde 1486 yılında ahi teşkilatından Şeyh Muslihiddin tarafından yapılan ve adını bu şeyhten alan camii 537 yıldır tarihe şahitlik etmenin yanı sıra hizmete de devam ediyor. Zamanında zaviye olarak ta kullanılan camii geçirdiği birçok restorasyona rağmen orijinalliğini koruyor.
https://www.youtube.com/watch?v=aWHOcCldt6U
Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde 1486 yılında ahi teşkilatından Şeyh Muslihiddin tarafından yapılan ve adını bu şeyhten alan camii 537 yıldır tarihe şahitlik etmenin yanı sıra hizmete de devam ediyor.
Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde 1486 yılında ahi teşkilatından Şeyh Muslihiddin tarafından yapılan ve adını bu şeyhten alan camii 537 yıldır tarihe şahitlik etmenin yanı sıra hizmete de devam ediyor. Zamanında zaviye olarak ta kullanılan camii geçirdiği birçok restorasyona rağmen orijinalliğini koruyor.
Kaynarca ilçesi Büyük Kaynarca Mahallesi’nde 14. yüzyılda Hacı Kıssahan namı ile şöhret bulan Muslihiddin Mustafa Bin Cüneyd tarafından yapılan cami 537 yıldır tarihe şahitlik etmenin yanı sıra hizmete de devam ediyor. 1486 yılında yapılan ve günümüzde Şeyh Muslihiddin Camisi olarak isim taşıyan tarihi yapı, mezarlık, tarla ve dere bulunan bir arazi üzerinde yer alıyor. Ampir motiflerle süslenmiş, kirişler arası kütüklerle doldurulmuş olan 537 yıllık tarih, muntazam tahtalarla kaplanarak içten ve dıştan tamamen ahşap şekilde inşa edilmiş. Ön ve sağ cephesinde olmak üzere iki girişi bulunan caminin kadın mahfili ise ‘U’ şeklinde olup dikdörtgen planlı olarak yapılmış. Birçok depreme maruz kalan tarihi yapının restorasyonu 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Zamanında zaviye olarak ta kullanılan camii geçirdiği birçok restorasyona rağmen orijinalliğini koruyarak hizmet vermeye devam ediyor.
“Sakarya’nın en eski tarihi eserlerinden bir tanesi”
Cami tarihi hakkında bilgi veren Kaynarca Belediye Başkanı Murat Kefli, “Şeyh Muslihiddin Cami, Sakarya’nın en eski tarihi eserlerinden bir tanesi. 1486 yılında Şeyh Muslihiddin tarafından yapılmış bir camimiz ve uzun yıllar bölgemizde çok büyük hizmet vermiş. Zaten geçmişte kervanların geçişi günlük 40 kilometre yola göre ayarlanmış. Bu da işte Üsküdar’dan başlayan Gebze, Taşköprü ve bizim bu Büyük Kaynarca dediğimiz bölgeden giden kervanlarla birlikte bir seyahat güzergahı bulunuyor. Bizim bu camimiz eski dönemlerde başta ahırları hanları olan dükkanları olan tamamen insanların akşamları da konaklayabilecekleri, kendilerinin güvenle, hem hayvanlarının hem yüklerinin, hem kendilerinin kalabileceği ibadetlerini yapabileceği ve diğer ihtiyaçlarını, iaşelerini karşılayabileceği bir şekilde yapılmış. Ama tabii bu eser birçoğu zaman içerisinde yok olmuş mesela hamam varmış şu anda sadece hamamın kalıntıları var, dükkanların kalıntıları var. Aynı zamanda bölgede iki tane de su değirmeni mevcutmuş şu anda onlar da yok” dedi.
“2010 yılında tamamen restore edilerek halkımızın hizmetine sunuldu”
Tarihi yapının birçok kez restore edildiğini aktaran Kefli, “Camimizde 2006 yılında tekrar bir restore süreci başladı, 2010 yılında bitirildi. Camimizin iç yapısı da hem Selçuklu hem Osmanlı mimarisine uygun, içerisinde hücrelerin bulunduğu, ders çalışma odalarının bulunduğu, ibadethanenin bulunduğu, istirahatgahların bulunduğu ahşaptan muazzam bir cami. 2010 yılında da Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafında camimiz tamamen restore edilerek halkımızın hizmetine sunuldu. 2010 yılından itibaren ibadetlerimizi de bu camide gerçekleştiriyoruz. Kubbe yapısı Karadeniz Bölgesi’nde ağacın yoğun olduğu bölgeye geçtikçe ahşap camileri Osmanlı döneminde görmek mümkün ama günümüzde artık beton olunca ahşap her geçen gün azalıyor. Geçmiş dönemlerde ahşap cami, özellikle ormanların bol olduğu bölgelerde var. Tabii bu camiler boyut olarak çok büyük olmadığı için ahşapla da yapılabilecek cami ve muazzam da bir yapısı var. Burada tabii ağaçlar da dayanıklı sezonundaki kesilmiş en az 400-500 yıl ömrü olan ağaçlardan yapılmış” diye konuştu.
“Vatandaşlar, ibadetlerin büyük bir kısmını tarihi camimizde yapıyor”
Cami çevresinde yaklaşık 200 yıllık mezarların bulunduğunu ve tarihi yapının restore sürecinde bitişiğine yeni bir cami yapıldığından bahseden Kefli, “Bölgedeki ileri gelen hem yöneticilerin hem de ulemanın mezarları bulunuyor. Zaten onların mezarları da başlarındaki taşlarda belli oluyor. Bir kısmı idarecilerin bir kısmı da ulemanın yani ilim erbabının mezarları var. Camimiz 2010 yılından beri hizmet veriyor. Aynı zamanda 1990’lı yıllarda yeni yapılan camimiz de duruyor ama ibadetlerin büyük bir kısmını bölgedeki vatandaşlarımız tarihi camimizde yapıyor. Çok kalabalık olursa yeni camide ibadete açılıyor. Cami zaten aslına uygun bir şekilde restore edildi. İçerisindeki ahşapların bir kısmı da eski orijinal ahşapları duruyor. Sadece deforme olanlar değiştirildi” şeklinde konuştu.
2. BEYAZIT VAKFI ŞEYH MUSLİHİTTİN CAMİSİ HAKKINDA TARİHİ BİLGİ VE FOTOĞRAFLAR
https://www.facebook.com/share/p/mi9Rhdyuu56nYtFD/?mibextid=WC7FNe
Şeyhler’de yer alan en önemli tarihi eser bugünkü adıyla Büyük Kaynarca Köyü'nde yer alan Şeyh Muslihiddin Camii'dir. Nahiyeye adını veren bu caminin yapımı Âhi teşkilatından Şeyh Muslihiddin tarafından XIV. yüzyılda yapılmıştır. Şeyh Muslihiddin Camisi yapı olarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi, 1767 numaralı defterde yer alan H. 902 (M.1486) tarihli Vakfiyede, Hacı Kıssahan namı ile şöhret bulan Muslihiddin Mustafa Bin Cüneyd tarafından yapıldığı, vakfiyede bahsedilen yapılardan biri olduğu anlaşılmaktadır. Bugün Şeyh Muslihiddin Camisi olarak isimlendirilen yapı, vakfiyeye göre zaviyeli bir camidir. H. 1236 (1820) tarihinde Kaymaslı Mehmed Ağa’ nın cami için yaptırdığı çeşmenin kitabesindeki bilgi, yapının XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde tamir edildiği anlaşılmaktadır.
Muhtemelen yeni caminin, okulların, köy öğretmeninin ve imamının evlerinin bulunduğu alanlarla birlikte, köylünün tarım alanları Kıssahan El-Hac Muslihuddin Mustafa bin Cüneyt Vakfı'na aittir. Şeyh Muslihiddin Camii etrafında mezarlık (hazire), tarla ve dere bulunan bir arazi üzerinde yer almaktadır. Şeyh Müslihiddin Camii ampir motiflerle süslenmiş, kirişler arası kütüklerle doldurulmuş, kütüklerin üzeri ince ve muntazam tahtalarla kaplanmıştır. İçten ve dıştan tamamen ahşap olan caminin temelleri taştır. Kadınlar mahfili U şeklinde olup cami dikdörtgen planlıdır. Ön cephede ve sağ cephede olmak üzere iki kapısı bulunuyor. Cami eski bir mezarlığın içinde bulunmaktadır.