Canımız Yansa da Ormanlarımızı Yaşatıp Yangınları Araştıralım

02 Ağustos 2021 Pazartesi 09:59

 Ülkemize ateş düştü…

Yanan orman ve ağaç değil canımız, ciğerimiz geleceğimiz…

Yurdumuza, yuvamıza ateş düştü. Yangınları dehşet, korku ve canımız yanarak izledik.

Orman yangınları ile ilgili Orman Genel Müdürlüğümüz çok güzel bir kampanya başlattı. “..Canımız yansa da  Yeşerteceğiz..” bu kampanyaya destek olalım, her birimiz geleceğe nefes olup en az aile bireylerimiz ve çocuklarımız, gelecek torunlarımız için geleceğe nefes olup, en az 10 fidan dikerek Orman Genel Müdürlüğünün kampanyasına destek olalım.

***

Orman Yangınlarına Devlet ve Meclis El Koymalı

Devlet ve millet olarak geleceğimiz olan ormanlara sahip çıkıp, ormanlarımızı korumalıyız.

Sadece bu yangın değil, tüm orman yangınları ile ilgili çok geniş ve ciddi araştırma yapılmalı. Orman yangınlarının sebep ve sonuçları araştırılıp açıklanmalı.

Orman yangınlarına sebep olanlardan hesap sorulup, sorumlulara verilen cezalar kamuoyu ile paylaşılmalı.

Orman yangınları ile ilgili Kocaeli Milletvekili değerli arkadaşım, kendisini Gebze’den tanıdığım Tahsin Tarhan, Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi verdiğini açıkladı. Bu önergeye sahip çıkılıp, diğer milletvekillerimiz de aynı yönden önerge vermeli. Meclis, orman yangınlarına el koymalı ve araştırma yapmalı.

Sanayici ve iş adamı olmanın yanında fotoğraf sanatçısı olan değerli Milletvekili Tahsin Tarhan arkadaşıma orman yangınları ile ilgili verdiği soru önergesinden dolayı teşekkür ediyorum.

Tahsin Tarhan tarafından yapılan basın açıklamasını sizlerle paylaşıyorum.

....

ORMAN YANGINLARI MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, üç gündür sürmekte olan orman yangınları konusunu TBMM’ye taşıdı. Tarhan, TBMM Başkanlığına sunduğu önerge ile orman yangınlarının ve bu yangınları önlemek için yapılacak çalışmaların TBMM’de kurulacak bir komisyon tarafından araştırılmasını talep etti.

Son yıllarda orman yangınlarının özellikle yaz aylarında arttığına dikkat çeken Tarhan, “Orman yangınlarının yaz aylarında arttığını hepimiz biliyoruz. Ne yazık ki sıcağın ve rüzgârın da etkisiyle yangınların kontrol altına alınmasında sorun yaşanmaktadır. Özellikle turizm bölgelerinde çıkan yangınların kontrolünün zorlukla yapılması, buradaki yerleşim yerlerine yakınlığı gibi nedenlerle ülkemizin yangın söndürme kabiliyet ve yeterliliği de sorgulanmaktadır.” dedi.

“Biz en azından yangınlara müdahale edecek 3 uçağımız var sanıyorduk. Meğer o da yokmuş.”

Tarhan, “Kamuoyunda tartışılan en temel sorun uçak sayımızın düşük olması. Yanlış anlamayın itibar için alınan uçak sayımız yeterinden fazla. Ama yangın söndürmeye gelince uçak sayımız içler acısı. Bizim gibi Akdeniz ülkesi olan ülkelere dair veriler paylaşılıyor. Bu verilere göre, havadan söndürme için kullanılan uçak sayısı diğer ülkelerle kıyaslandığında Yunanistan’ın 38, Fransa’nın 26, İtalya’nın 19 ve İspanya’nın 17 yangın söndürme uçağı bulunurken ülkemizde sadece 3 yangın söndürme uçağı bulunduğunu anlıyoruz. Daha da acısı bugün Cumhurbaşkanı o üç uçağın da olmadığını söyledi. Kendisinin kimi yerde 8 kimi yerde 13 uçağı olduğu söylenen Cumhurbaşkanı bu açıklamayı yaparken hiç mi esef duymuyor. Ben açıkçası Cumhurbaşkanı adına büyük üzüntü duydum. Onun yerinde olsam bu işten sorumlu bakana ve tüm bürokratlara önce “Aklınız neredeydi? Bu ülkede her yaz yangın çıkıyor uçak alacak kadar öngörünüz yok mu? diye sorar sonra da hepsini görevden alırdım” diyerek havadan söndürme kapasitemizin düşüklüğüne dikkat çekti.

“2020’de 29 bin 487 futbol sahası büyüklüğündeki orman alanı zarar gördü.”

Tahsin Tarhan her geçen yıl yangın sonucunda kaybettiğimiz orman alanını da rakamlarıyla ortaya koydu. Tarhan, “Devletin resmi verilerine göre; 2019'da meydana gelen orman yangınlarında 11 bin 332 hektarlık alan tahrip oldu. 2020'de ise 3 bin 412 yangında, 29 bin 487 futbol sahası büyüklüğündeki 20 bin 936 hektar ormanlık alan zarar gördü. Bu rakamlar durumun vahametini ortaya koyuyor. Ama bizim bakanlar duruma sadece bakmakla yetiniyor. Bu ülkenin kaynaklarını çarçur eden zihniyet, doğayı korumak için alınacak uçaklara bütçe ayırmıyor. Ama ihale ile bu işleri de bir başka rant kapısı yapmayı iyi biliyor. Bugün ülkemizin akciğerleri yanarken yetkililerin döktüğü timsah gözyaşlarına artık halkın inancı kalmadı. Yanan alanların yine ranta açılmasından korkuluyor. Bu alanları yakanlar kadar yakılmasına göz yumanlar da sorumludur” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Ormanları ve doğayı korumak hepimizin Anayasal görevidir.”

Tahsin Tarhan, Anayasanın “Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi” başlıklı 169’uncu maddesini hatırlatarak “Ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koymak ve tedbirleri almak devletin görevi olup bütün ormanların gözetimi devlete aittir. Ama bakıyoruz devleti yönetenler daha bu görevlerinin farkında değil. Yapılan açıklamalar bunu net ortaya koyuyor. Bu ülke yönetilemiyor diyoruz. Her geçen gün bu söylediğimizi kanıtlayan olayları ne yazık ki yaşıyoruz. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak, o ormanlarda yanan her bir ağaç, yitirilen her bir can için yüreğimiz dağlanmıyorsa o zaman kendimizi sorgulamamız gerekir. Yetkililer de kendilerini sorgulamalı ve bu sorumluluğu layıkıyla yerine getiremedikleri için halktan özür dileyerek görevi bırakmalıdır. Yüzyıllar içinde oluşmuş bir doğa ve ekolojik sistemde geri dönülemez zararların meydana gelmemesi için itibarı değil ülkeyi öncelikli mesele haline getirmenin zamanı gelmiş de geçmektedir.” dedi. 

Tarhan, “Ormanlarımızı korumak ve yaşatmak için gereken ne ise TBMM çatısı altında da tartışalım diye araştırma önergesini bugün TBMM Başkanlığına sunduk” diyerek, yangında zarar gören alanların orman vasfına yeniden kavuşturulması için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerinin ve konunun takipçisi olacaklarının da altını çizdi.

***

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Ülkemizde son yıllarda orman yangınlarının giderek arttığı gözlemlenmektedir. Özellikle yaz aylarında yaşanan orman yangınlarının sıcağın ve rüzgârın da etkisiyle kontrol altına alınmasında sorun yaşanmaktadır. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan resmî açıklamaya göre sadece 28-29 Temmuz 2021 tarihlerinde 17 ilimizde 58 noktada yangın meydana gelmiştir. Yapılan bu açıklamaya göre yangınlardan 29.07.2021 tarih ve saat 23:21 itibariyle 42 yangın kontrol altına alınmışken, 21 yangın devam etmektedir. Özellikle turizm bölgelerinde çıkan yangınların kontrolünün zorlukla yapılması, buradaki yerleşim yerlerine yakınlığı gibi nedenlerle ülkemizin yangın söndürme kabiliyet ve yeterliliği de sorgulanmaktadır. Özellikle havadan söndürme için kullanılan uçak sayısı diğer ülkelerle kıyaslandığında Yunanistan’ın 38, Fransa’nın 26, İtalya’nın 19 ve İspanya’nın 17 yangın söndürme uçağı bulunurken ülkemizde sadece 3 yangın söndürme uçağı bulunduğu yönündeki açıklamalar havadan söndürme kapasitemizin de düşük kaldığını göstermektedir.

2019'da meydana gelen orman yangınlarında 11 bin 332 hektarlık alan tahrip oldu. 2020'de ise 3 bin 412 yangında, 29 bin 487 futbol sahası büyüklüğündeki 20 bin 936 hektar ormanlık alan zarar gördü. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2020 yılında 3 bin 412 yangın çıktı. Çıkan yangınların 325'i yıldırım düşmesi, 138'i elektrik hatları ve 2 bin 949'u insan kaynaklı olurken, 20 bin 936 hektar ormanlık alan zarar gördü. Her geçen yıl artan oranda ormanlarımızın zarar gördüğü dikkate alındığında, ormanları korumak için kapasite geliştirme çalışmalarının yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır.

Anayasanın “Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi” başlıklı 169.maddesine göre; ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koymak ve tedbirleri almak Devletin görevi olup bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devletin bu görev sorumluluklarını sağlıkla yerine getirebilmesi amacıyla, ormanlarımızı tehdit eden tüm hususların değerlendirilmesi, çözüm önerilerinin geliştirilmesi, ormanların korunması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi, öte yandan orman yangınlarının söndürülmesi amacıyla kullanılan kara ve hava araçları ile ilgili hizmet alım süreçleri ile bu araçlara olan ihtiyaçların belirlenmesi, bu araçların temini gibi hususların kapsamlı olarak değerlendirilmesi amacıyla Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını arz ve teklif ederiz.

Tahsin Tarhan

Kocaeli Milletvekili

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez İçin...
Mahalle teşkilatlarını makamında ağırlayan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, "Seçimi zaferler...

Haberi Oku